Изложбата на Георги Баев бе открита в Ловеч

Изложбата на известния маринист Георги Баев (1924 – 2007) бе открита вечерта на 8 май в Художествена галерия Ловеч. Картините са от фонда градската художествена галерия „Петко Задгорски“ в Бургас.

„С тази изложба откриваме програмата на Община Ловеч за Празника 11 май. Следващите дни предстоят още много интересни спектакли и концерти, много спортни и фолклорни събития, така че можете да ги посетите“, каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която откри събитието.„Макар че художникът ни напусна преди 11 години – неговото изкуството продължава да пътува из страната. И ето че днес неговите морски пейзажи стигнаха до Балкана и това е една знаменателна среща между две природни стихии“, изтъкна още Корнелия Маринова. В откриването взе участие и заместник-кметът Венцислав Христов.

За художника говори уредникът на галерията Галя Герганова. Изложените 20 платна могат да се видят в Ловеч до 20 юни.

Георги Баев е роден в Бургас през 1924 г. През 1949 г. завършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас. Първото му международно признание е през 1957 г. на 6-ия световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия в България и в чужбина, много отличия, членство в СБХ, почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците „Кюнстлер хаус“, на Японската асоциация на художниците „Ника-кай“.

Тежък момент в неговия живот е 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко. Това го амбицира и още на следващата година показва композициите „Агресия“, „Апокалипсис сега“, „Обикновен фашизъм“, „На другия ден след атомната бомба“, „Удавник“, „Спомени“, превърнали се в събитие. По-късно платната са изложени във Виена и проф. Петър Вундерли заявява, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света. През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства.

Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство „Макмилън“, многократно номиниран за „Мъж на годината“, „Личности с влияние“, „Кой-кой е“ на американски и английски биографични институти. Търсен от галеристи в България и в чужбина, определян като чепат човек, но сърцат и с огромна мощ. Негови картини са откупени или дарени на много места в България, художникът е изпратил свои творби дори за гладуващите деца във Виетнам и Кампучия. Георги Баев е депутат в VII Велико Народно събрание (1990 – 1991). Той е сред 39 депутати от СДС, които през 1991 г. напускат VII Велико Народно събрание, несъгласни с приетата на 12 юли 1991 г. конституция и започват безсрочна гладна стачка. Художествената галерия в Ловеч в своя фонд също притежава няколко негови творби.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.