Мими Дочева: Обичам простора, искам да имам поглед върху света

Мими Дочева (18 г.) е ученичка от СУ „Св. Климент Охридски“ в Ловеч, участва и в различни музикални формации, като от 2013 г. свири на тенор-саксофон. По време на празника Цветница момичето взе дейно участие в програмата и сподели някои свои наблюдения. Тъй като е изпълнена с оптимизъм и ведър поглед върху случващото се в града ни, решихме да разкажем повече за нея.

– С какви впечатления остана от празника Цветница, в който взе участие като изпълнител?
– Впечатлението ми е, че тази година имаше повече млади хора от друг път, може би бяха дошли от други градове. Имаше и много млади изпълнители и в програмата също. Атмосферата през двата дни беше неповторима.
– Ти свириш на тенор-саксофон в една формация, която получи много аплодисменти. Разкажи за нея.
Нарича се „Елексир Бенд“ и е част от Младежкия духов оркестър на Тотко Рогашки, оркестърът е към Община Ловеч. В бенда сме около 15 души, а в оркестъра сме много повече. Участваме в много празници. Понякога участваме в малки тържества, пътуваме и до фестивали в други градове. Миналата година имахме голямо турне във Франция.
– Какво е усещането да бъдеш част от програмата на Цветница?
– Усещам гордост, че сме част от най-хубавия празник на моя роден град. Сега нашата програма беше предимно от български фолклор, но ние можем да свирим всичко – евъргрийн, джаз. Но най ми харесва, че градът беше пълен с хора и много цветен, какъв винаги искам да бъде.
– Кое е любимото ти музикално произведение?

– Едно българско хоро… Любимо ми е „Чичово хоро“. Това е наше изпълнение в обработка, която искахме да посветим на един наш колега – чичо Павка (Павел Димитров – бел.ред.). Той обаче почина миналата година. Беше заминал на морето и го чакахме да се върне, да чуе хорото, но не стана така… Затова сега сме го посветили на неговата памет – на нашия барабанист.

– Сигурно знаеш, че има и недоволни хора от това как изглежда сега градът по време на ремонта?

– Да, виждам, че има хора, които говорят, че градът е западнал и отива към по-лошо. Пишат, главно във ФБ, че Ловеч е като село, че е много разкопан. Но аз мисля, че Ловеч си е много красив и ще стане още по-красив след ремонта. Ако искаме да подобрим нещата, ние, младите, сме тези, които трябва да го направим. Ние трябва да останем да живеем тук.

– За какво мечтае Мими?

– Мечтата ми е да продължа с музиката, да науча много да ходя по света и пак да се връщам в любимия Ловеч.

– Как започна твоят път към музиката?

– Започнах като мажоретка при Тотко Рогашки, после минах към музикалния инструмент. Получих подкрепа от мама и така продължавам до днес. Освен това имам хоби да снимам с телефона и да показвам природни красоти.

– Имаш ли любими места в Ловеч?

– Да, това е площадката при паметника на Левски, защото там се вижда целия град. Също обичам да се качвам на парка „Стратеш“ при Белия паметник, защото се разкрива прекрасен изглед. Обичам простора, големия пейзаж, искам да имам поглед върху свето около мен. Същото е и в музиката – обичам фантазията, летежа.

– Вашето поколение чете ли книги?

– Разбира се, имам много познати, които говорят за книги. Познавам ученици от шести клас, които се опитват дори да пишат книги. Има едно приложение в интернет wattpad.com, там може да се споделят творби. Моите връстници обичат фантастика, вампирски сюжети, всякакви неща.
Интервю на Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.