Кумичката на Цветница 2018 в Ловеч е Христина Цанкова

С ритуала „По вода“ на Цветница в Ловеч за кумичката на празника бе избрана Христина Цанкова. Нейното венче се носеше най-бързо по течението на река Осъм и според народното поверие това е знак за нейното бъдеще. Христина е ученичка в Езиковата гимназия и танцьорка в ансамбъл „Магия“.

Малко след ритуала на Транспортен мост кметът Корнелия Маринова обяви името на новата кумичка от сцената в кв. „Вароша“. Щастливката бе отличена с корона от цветя и други подаръци. Към препълнения с хора площад кметът на Ловеч се обърна с думите:

„За нас, ловчалии, Цветница има своето запазено място в сърцата. Затова се обръщам към всички, които живеем тук, към всички, които си идвате за празника, към скъпите ни гости– усмихнете се! Защото днес е един от най-дългоочакванитe и красиви пролетни християнски празници!“

Слово за значението на религиозния празник „Вход Господен в   Йерусалим“ произнесе Ловчанският митрополит Гавриил. Прочетен бе и поздравителен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова до кмета на Ловеч, в който се казва:  „Желая Ви много здраве, успехи и нови идеи за съхраняване на автентичните български традиции и обичаи“.

Сред официалните лица бяха още депутатът Милко Недялков, зам.- кметовете на Община Ловеч Венцислав Христов и Даниел Колев, руската делегация от Лотошино.

По-рано в неделя в храм „Света Троица“ митрополит Гавриил отслужи Златоустова Света Литургия. Стотици миряни си тръгнаха от църквите в града с върбови клонки.

Въпреки че неделята започна с дъжд, после слънцето проби облаците и огря Ловеч. Празникът тази година се разпростря и в нови градски пространства. Освен на традиционното място в кв. „Вароша“, голям базар имаше по бул. „България“ и Бившата казарма. На гаровия площад „Инж. Трифон Трифонов“ пък бяха разположени различни люлки и увеселителни съоръжения. Хиляди гости се стекоха през почивните дни в Ловеч. Четири телевизионни екипа отразяваха събитията, в неделя два часа в ефира на програма „Хоризонт“ на БНР в предаването „Двуглас“ звучаха интервюта и изпълнения от Ловеч.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.