Две кметици на Лазаровден в Ловеч (Галерия)

Две кметици бяха на откриването на  Лазаровден в Ловеч – на Ловеч и на Лотошино. Двудневният пролетен празник „Цветница – Ловеч 2018“ стартира на Лазаровден, 31 март, с богата фолклорна програма на пл. „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към събралото се множество с думите:

„Добре дошли на нашия любим площад, едно място, което е дом на тези пролетни празници още от края на деветнайсети век. И можем да кажем, че традицията продължава вече през три века. А от тази година празникът ни от регионален става национален събор на народното творчество, с гости от всички краища на страната. На практика 39 състави и групи участват в програмата. Желая успех на всички и нека танците и песните ни заредят с много енергия и любов!“
После кметът на Ловеч покани на сцената специалния гост Екатерина Долгасова, кмет на побратимения град Лотошино, Русия, и Сергей Широков, началник отдел „Култура“.
„Желаем Ви мир, благополучие, любов , здраве и щастие, и най-важното – процъфтяване. Ние дойдохме на този велик православен празник, за да Ви пожелаем всичко най-хубаво!“, каза кметът на Лотошино. В чест на добрите взаимоотношения Екатерина Долгасова подари на Корнелия Маринова специален плакет, изобразяващ гербовете на двата града. Впрочем, Сергей Широков бе облечен с костюм, изобразяващ герба на Лотошино.


Откриване на националния събор на народното творчество започна с празничен концерт „Ой, Лазаре“ с участието на ФФ „Елит“ при НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“ и Ловчанско читалище „Наука 1870 г.“ Веднага след концерта започна събора на народното творчество с участието на колективи от читалищата от Чавдарци, Лешница, Малиново, Горан, Хлевене, Къкрина, Абланица. Последваха концерти на Детски танцов състав и Младежки танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР-ОДК-Ловеч и на брас бенд „Еликсир“ – гр. Ловеч.


В двора на Бившата казарма фолклорната програма е с участието на Клубовете за народни хора от Ловеч и женски танцов състав „Чернивитска магия“ при НЧ „Христо Смирненски 1925 г.“ с. Черни Вит, Община Тетевен. Участват още дует „Мелодика“ – Латинка Петрова и Младен Митков, ТФ „Балкански огън“ при НЧ „Бяла Анаста 2016 г.“, Ваня Вълкова и оркестър.
В неделя, 1 април, празникът продължава и на двете сцени. От 11.15 часа на Транспортния мост ще се изпълни ритуалът „По вода“ по традиционния обичай „Кумичене“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.