Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” в Художествената галерия в Ловеч

Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на БКП по време на тоталитарното ѝ управление, бе открита вечерта на 23 март в Художествената галерия в Ловеч. Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов каза при откриването:
„Дълги години се считаше или се премълчаваше, че „Лагерите на смъртта“, като този в Белене и нашият, не са се случвали. Надявам се да успеем да направим такава изложба и за ловешкия „Слънчев бряг“ и да я покажем догодина. Защото трябва да говорим за тези факти. И е радостно е, че млади хора се занимават с тази дейност.“


Венцислав Христов представи и новосъздадената арт-инсталация „Шезлонг от кирки“, пластика от най-употребяваните инструменти в „Лагера на смъртта“. Авторите са известни като Destructive Creation, а инсталацията ще бъде преместена на мястото на бившия концлагер край града.
За изложените свидетелства пред присъстващите подробно говори журналистът Христо Христов (фондация „Истина и памет”). „Ловеч е четвъртата спирка на изложбата, инициативата за нея е на фондациите „Остров Белене”, ,„Истина и памет” и културен център „Евгений Босилков – Белене”. Благодаря на Община Ловеч за поканата, край вашия град е паметното място лагерът „Слънчев бряг“. Идеята за изложбата се роди в Белене, защото липсваше историята на жертвите. Те някак останаха в периферията на интереса, а те са основните герои – те и техните семейства. Благодарение на спонсори – частни лица, ние направихме тази преносима изложба“, каза Христо Христов. Той акцентува на факта, че всеки от представените 17 жертви е от определена прослойка – политици, земеделци, дипломати, анархисти, горяни, писатели, художници, офицери от българската армия, свещеници, студенти, турци.
Целта на изложбата е чрез погледа на оцелелите да се представи истината за тоталитарното общество, каза при откриването директорът на галерията Валентин Узунов.
Изложбата беше открита в навечерието на шествието-поклонение до лагера „Слънчев бряг“ на 24 март и ще остане в Ловеч до 4 април. Посетителите могат да се запознаят с ежедневието в лагера от 1949 г. до 1987 г., когато там за последно бяха изолирани над 500 представители на турското малцинство, съпротивляващи се срещу „възродителния процес”.

Община Ловеч, пресцентър
24.03.2018 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.