Авторите на „Звярът е още жив“ посетиха концлагера „Слънчев бряг“ край Ловеч

 

Авторите на филма „Звярът е още жив“ (2017 г.) Мина Милева и Весела Казакова днес, 21 март, посетиха мястото на бившия концлагер „Слънчев бряг“, дни преди традиционното шествие в събота, 24 март. Посещението бе израз на тяхното преклонение към жертвите на комунистическия терор. Двете млади дами бяха в Ловеч за прожекцията на техния последен филм „Звярът е още жив“.

Прожекцията премина при подчертан интерес в малката зала на Драматичен театър Ловеч на 20 март вечерта, съобщават от общината. Ловешката културна общественост обсипа с въпроси авторите, тъй като техният филм разказва за малко познатата антикомунистическа съпротива на т. нар. „горянско движение“ през 50-те години на 20 век.

Към срещата се присъедини и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметът Венцислав Христов, общински съветници. Публиката бе впечатлена от широката палитра на филма, който освен че разкрива досието на дядото на Мина Милева, показва и съвременната политическа сцена в Великобритания, Куба, Гърция, Испания и у нас. „Звярът е още жив“ се опитва да отговори на най-важните въпроси от най-новата ни история, като ги поставя в един широк контекст.

„От публиката повдигнаха въпроса за остарялото ни образование и че този период липсва в него. Но в новата учебна програма благодарение на просветния министър Красимир Вълчев този период от комунистическата власт вече ще се изучава. Имаме и учители, които не от вчера работят по този въпрос. Съвсем наскоро открихме изложба на двама млади творци на тема лагера „Слънчев бряг“. Чудесно е, че и още една изложба за лагера Белене ще ни гостува в петък. Още по-хубаво е, че една политическа инициатива като шествието-поклонение до лагера се утвърди през годините. Всичко това е доказателство, че паметта за близкото минало е жива. Но паметта трябва постоянно да се „,захранва“, защото иначе избледнява. Това правим като ръководство – малко по малко променяме старото статукво в града ни, защото темата за комунистическите лагери доскоро беше тема-табу“, каза още Корнелия Маринова.

Авторите разказа как са протекли снимките у нас и в чужбина, как е бил посрещнат филма от представителите на БСП, още – къде и как може да се види техния филм, кога ще бъде качен в Ютуб, раздадоха много автографи.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.