Големи спорове за ремонта в Ловеч. И Чудомир се включи…

Всички се изказаха за ремонта

 

Няма по-обсъждана тема в Ловеч от ремонта на центъра. Критици – много. Оказва се, че и класикът Чудомир е писал за подобни ситуации. Но да караме наред.

Писателят Чудомир описал „критиките“ още преди 80 години

Работата в Ловеч не спря и през зимните месеци, които бяха сравнително топли. Не спряха и критиките. Споровете за хода и качеството на ремонта избухнаха с нова сила във Фейсбук след два репортажа на комедийното предаване „Господари на ефира“.


После в спора задочно се включи и Тотьо Чушката. Оказва се, че днешните критици са точно изобразени от Чудомир още преди 80 години в разказа „Критик“. В него се осмиват реакциите на героя Тотьо Чушката към ремонта на една ограда. Явно тази типична родна черта е открай време. Целият разказ може да се прочете в „Избрани произведения“ на Чудомир, както и в интернет. Та ето как „сече“ Тотьо Чушката:
„Какво сте заровили като кокошки още в тъмно из градината бре? Чунким не можеше да постегнете старата ограда за няколко години още. Че какво представлява кметът от себе си? Кой го е турил на това място? Народът, аз, ти, ний! А защо толкова дълбоко копаете? Тунел ли ще пробивате, или мина сте открили? Усложнявайте работата, та повече да се въртите тука и по-скъпо да излезе. Нали има диванета да ви плащат — копайте! Градината, градината поразихте. Я вижте на какво е заприличала — сякаш фугасни гранати са падали из нея. Нова ограда, хубава градина, а читалищното здание вехто, изпокъртено. На гол корем, значи, чифте пищови. Харчете, пилейте! И баба знае тъй. Нали не излиза от вашите джобове, нали с нашите левчета, дето ви ги даваме всеки месец, се разпореждате, може и главите си да боядисате, ама да знаете, че сметка се държи. Ще видим кой е кум и кой сват!“
Днешните критици са предимно във Фейсбук, най-вече в страницата „Забелязано в Ловеч“. Част от тези аргументи прозвучаха и в комедийното предаване „Господари на ефира“, което, за жалост, не търси обективност, а скандал.

Господарите…

Заснет бе точно на паметната за всеки българин дата 19 февруари. На този ден всеки ловчалия знае къде е кметът на града, но „господарите“ не го намериха?!
Мненията във ФБ обаче са разнообразни:
Hristofor Ivanov: Хубаво показват места, където все още се работи, за да стане видно за всички колко непрофесионално и мърливо се подхожда към ремонтната дейност!
Boriana Dimitrova: Вие виждали ли сте как правят ремонт в другите градове? Прави се на етапи. Защо трябва да се разкъртва целият център? Да не говорим пък и за качеството на новата настилка.
Hristomir Vasilev: То и сега има счупени плочки пред ОББ. Няма нужда да чакаме месеци, когато хванат пътя нанякъде „майсторите“. По-добре е да се прави качествено сега, отколкото да гоним Михаля с години после. После и да мрънкаме.
Димитър Славов: Така, като сега се работи, не се прави, най- лошото е, че гаранцията е 10 години и това значи, че през тези години ще има още ремонти по гаранция …
Здравко Колев: Последното нещо, от което имаше нужда в този град, бе ремонт на центъра. И махаме камък, че да сложим гаражни плочки от пясък, абе супер, направо безценно. След 2 години ще има само бурени там, и пясък от качествени плочки.
Dobromir Iliev : Попитайте „Къде извозиха старите плочки“. Защото старият мрамор е по-скъп от новия бетон.
Георги Карамишев: Абе хора, вие в къщи правите ли ремонт и ако правите, докато ремонтирате 1 стая, останалите 2 стаи в какъв вид са ??
Tihomir Marinov: Е, нали е по-лесно да се критикува, от колкото да се гради нещо, типични по български…..
Вальо Красимиров: Как да се прави ремонт, без да се кърти? Защо минават хората в калта, като може да се ходи по тротоара на бул. България, където не е кално? Аааа, мързи ги хората, че ще минат 50 метра повече, аха. Честно казано, аз не съм виждал как се прави в други градове, но си мисля, че няколко месеца може да потърпим. Аз работя точно на центъра, всеки ден минавам в калта, не ми е приятно, но все пак след няколко месеца ще свърши всичко. Нека изчакаме да приключи ремонта, да видим ще има ли счупени плочки и тогава да мрънкаме, и да търсим виновни. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.