Местни актьорски сили във филма „Моторът“

Кметът на селото Иван Джуров (в коша) и Михаил Колев са превзели немския мотор

Премиерата на новия филм „Моторът“ на режисьора Валентин Гошев е на 22-то издание на София филм фест, който започва през март. Прожекцията е на 13.03.2018 в кино„ЛЮМИЕР ЛИДЛ” -от 18.30 часа.
Благодарение на Община Ловеч още на 18 януари в Ловеч имаше предпремиерна прожекция на „Моторът“ – при препълнена зала в кино „Космос“. Оказва се, че много местни актьори и жители на региона са участвали в снимките. Няма друг български филм, който да е ангажирал толкова регионални ресурси като лица и локации. Тук ще разкажем за някои от тях, както и други любопитни факти за снимките.


В главните младежки роли също дебютират непознати за екрана лица. Това са Руди Евтимов (Славчо), Димитър Ангелов (Вили Шмид) и Александра Радичева (Евелина). Момчетата са от столицата, момичето е от Пловдив, те са още ученици.

Руди Евтимов и Александра Радичева изпълняват главните роли

Основните снимки на „Моторът“ бяха през есента на 2016 г. в Старо Стефаново и още много други места в района. В Старо Стефаново са снимани поредица филми и част от местните жители са се специализирали като статисти и изпълнители на малки роли. Сред колоритните образи са кметът на селото Иван Джуров и Михаил Колев, който играе попа.

Участваха и деца от Врабево със своята възпитателка Марийка Илиева (горе вляво)

Групата ученици от близкото село Врабево със своята възпитателка Марийка Илиева участваха в масовата сцена на първия учебен ден. Химнът „Шуми Марица“ се изпълнява от Духовия оркестър на Ловеч с ръководител Тотко Рогашки, музикантите се изявиха и на премиерата в Ловеч. Сред познатите лица от Ловеч, които се снимаха, са адвокатът Красимир Калчев, Янислав Минковски и други – те бяха превърнати във войници.

Работен момент

Младата актриса Десислава Джурова, която сега е в състава на местния театър, във филма играе едно от местните момиче. Тя е дъщеря на кмета на Старо Стефаново Иван Джуров. Актьорът от ловешкия театър Ленко Гурков изигра началник на гарата, който спасява влака от бомбардировка.
Реквизиторът на филма Красимир Пейчовски, ветеран в повечето филми, снимани в Ловешко, тук е в малка роля на чистач на училището. Журналистът Цветан Тодоров се появява като учител по физическо в селското училище.
Мотоциклетът, използван във филма, е знаменитият BMW R75. Това е най-популярният мотор в Германия по време на Втората световна война. Toй е известен като „моторът на Вермахта“.

Моторът – оригинал

Казват, че бил много здрава машина – няма кал, няма сняг – минавал навсякъде и двигателят няма отказване. Не случайно колекционерите го издирват и днес. Екипът на филма намира оригинален екземпляр, който е в движение. Но понеже актьорът Димитър Ангелов не умее да управлява, в общите планове моторът се кара от дубльор, облечен в дрехите в героя. Това е синът на собственика на BMW R75, семейството е от столицата.

Младият актьор Димитър Ангелов (вляво) и неговият дубльор за сцените с мотора

Разбира се, във филма участват и известни актьори като  Филип Трифонов, Михаил Мутафов, Ицко Финци и Гергана Кофарджиева.

(НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.