Кой се страхува от ремонтите в Ловеч?

През последните три десетилетия в Ловеч никога не е имало толкова много ремонти и строежи едновременно. Необходими са култура на преценката и елементарни икономически и технически познания, за да оцениш обективно случващото се. Най-малкото да си припомниш как е в собствения ти дом, когато правиш основен ремонт. Тогава търпиш с месеци неудобствата, за да имаш после едно обновено и уютно жилище. Така е и с нашия голям дом, наречен Ловеч.

В момента се ремонтира централната градска част (за 3 504 776 лв.), а заедно с другите обекти стойността на проекта е близо 7 млн. лв., като крайният срок е март 2019 г. Същевременно се ремонтира гимназията по ветеринарна медицина за 1 299 980 лв., работи се в детските градини „Люляче“ в кв. Гозница“, в детските градини „Радост“ и „Зора“, в яслата „Шарено петле“. Вече бе обновен физсалона в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Гозница“. Ремонтират се дворните пространства на ОУ „Васил Левски“ и СОУ „Св. Климент Охридски“. Предстои ремонт на гимназията, известна като Механото. Ще се строи нова спортна зала в ОУ „Проф. Димитър Димов“ за 1 142 229 лв. А през пролетта започва санирането на 15 сгради.

Визията на архитектите

За жалост има една порода хора, които никога не са доволни. Същите преди време говореха, че в Ловеч нищо не се прави. Те никога няма и да бъдат доволни, тъй като не могат да си представят, че нещо се случва въпреки тях. Случва се без тяхното участие и „благословия“. Вечните мърморковци, хейтъри по рождение, а всъщност скрити „независими“ креатури на комунистите.
А може би те наистина не разбират, защото обновлението е толкова мащабно, че не могат да го осмислят. Затова се взират в дребното и от парчето правят капитални изводи за цялото.
То не бяха техни „сигнали“ до „Господари на ефира“ , до Антон Хекимян! То не бяха доноси до Цветан Цветанов, до Бойко Борисов! Аман!
Например един независим общински съветник написа в местен сайт, „че към момента ремонт на пл. „Тодор Кирков“ не ще има, за радост на мнозина ловчанлии“ ?! Друг съветник се радва във Фейсбук: „Добрата новина: ремонт на пл. „Т. Кирков“ няма да има!!! С това отпада и безумното предложение на ръководството на общината за провеждане на Цветница в казармата.“
Двамата черпят вдъхновение от едно решение на ВАС, което е публично и известно отдавна. Решението връща отначало възлагането на обществена поръчка за ремонт на площада.
Научили късно за него, единият решил, „че е Община Ловеч премълчава съдебното решение на ВАС два месеца, за което би трябвало някой да поеме отговорност, най-малкото – политическа“?!
Боже, прости му радостта и просветлението!


Нито е първото, нито ще е последното решение, попаднало в съда – живеем в демокрация. Има и доста дела, спечелени от общината. Така стана с ремонта на уличната мрежа, предвиден за миналото лято, но изпълняван по-късно. Сега ще има нова процедура и ремонтът на пл. „Тодор Кирков“ в крайна сметка ще стане. Но съдебните дела бавят и отлагат във времето работата. От което всички губим. Това никак не е „за радост на мнозина ловчанлии“, а на малцина.
И понеже ходът на ремонтите е пред очите на всички – има различни коментари. Разговарям с хората и повечето от тях приемат с разбиране неудобствата, като вярват, че всичко е за доброто на града. Да, има неудобства. Особено е трудно за граждани с увреждания, които се движат с колички. За майките с малки деца – също. Но не може да се затворят пощата, банките, театъра – всички са на главната улица.
Интересни са и „разбирачите“, все непризнати строителни гении. Но такъв е нашенецът – започнеш един мигач на колата да поправяш, поне трима ще ти дават акъл. Сега питат – защо не се ремонтира поетапно? Ясно е защо – не може да се работи „на парче“, защото е нерентабилно. И няма как тежката техника да влиза в готовите площи. Други сравняват как било през 1986 г. – последният голям ремонт в Ловеч. Епохата вече е друга. Други са начин на финансиране и планиране, техника и материали, архитектурна и инженерна мисъл.

През 1986 г. градът сякаш бе бомбардиран, трудно се вървеше по улиците

„Казарменият“ строй е в миналото, днес всеки може да има мнение. Но понеже съм свидетел на онова време, пък бях и „доброволец“ бригадир , ще ви кажа, че тогава градът сякаш бе бомбардиран. С месеци не можеше да се пресече улицата. Изкопи, кал. И работиш там, където те пратят. Без заплащане, уж доброволно. Лекарите от болницата например редяха плочки при театъра, аз копаех яма за резервоар за парно. Протестите бяха немислими, макар вътрешно всички да бяхме против робския труд. Но онзи строй вече е история.
Е, днес неколцина са против ремонтите и вдигат шум. Браво! Така е в демокрацията. Важното е ремонтите да вървят. И ремонтът няма заден ход, само напред!
Коментар на Цветан Тодоров
Малко цифри:
Над 3 млрд. лева влизат в страната по ОП „Региони в растеж“
До края на април 100% от ресурса (над 3 млрд. лева за страната) на ОП „Региони в растеж“ ще бъде отворен за кандидатстване, съобщи Николай Нанков, министър на регионалното развитие и областен координатор на ГЕРБ за област Ловеч. До момента са договорени 68% от средствата по програмата. Вече се изпълняват 447 проекта, като 163 от тях на стойност над 300 млн. лв. ще бъдат завършени до края на 2018 г. По програмата са разплатени 28%. До момента са обявени 13 процедури за кандидатстване за малко над 2,8 млрд. лева. Предстои да се обявят последните 3 процедури – за енергийна ефективност в периферните райони, за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания и за развитие на регионален туризъм.
За 2018 г. Ловеч разполага с външен ресурс извън бюджета за над 35 млн. лв., само по ОП „Региони в растеж“ са договорени 18 945 000 лв. Тук влизат и 2 300 000 лв. по НП „Енергийна ефективност“, 4 500 000 лв. за културна инфраструктура и други.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.