Повишен интерес към Къкринското ханче в дните преди 19 февруари

Повишен интерес към Къкринското ханче се наблюдава в дните преди 19 февруари, когато тук ще бъде представена жива картина на залавянето Васил Левски от турски полицаи на 28 декември 1872 г. Възстановката на залавянето в ханчето се подготвя от регионалните клубове при НД „Традиция“ с подкрепата на Община Ловеч.

Събитието е част от няколкодневната програма, посветена на 145 години от гибелта на Апостола, която може да се види на сайта . Виж тук
http://www.lovech.bg/bg/sabitiya/145-godini-ot-gibelta-na-vasil-levski
Репетицията на 17 февруари 2018 г. привлече много граждани от Ловеч, местни жители, телевизионни екипи, както и ученици от Плевен и Троян. Особен интерес предизвикаха униформите и оръжията на участниците, както и напрежението в сцената със залавянето на Апостола и придружителите му Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца. Картината предизвика оживени коментари сред някои по-възрастни жители на с. Къкрина, всеки от който има своя представа за историческата случка. Сценарият се е придържал към спомените на участника Никола Цвятков, обясниха организаторите.
Децата пък искаха да се снимат с актьорите от живата картина и особено с изпълнителя на Левски Едуард Енчев. Репетициите бяха проследени и от кмета на Ловеч Корнелия Маринова и от заместник-кмета Венцислав Христов. Кметът Маринова разговаря и с част от посетителите на музея.
„Искаме нашите деца да знаят историята, личностите в нея, нашите герои. И понеже първият комитет на Апостола е бил в Плевен, ние организирахме поход „По стъпките на Левски“. Днес сме в Къкрина и много се радваме, че попаднахме на тази репетиция. После ще посетим и музея в Ловеч“. Това разказа Тотка Конова, собственик на ученическа занималня „Подай ръка“ в Плевен за ученици от 1 до 5 клас, която водеше 14 деца. Групата си направи обща снимка с актьорите и кмета на Ловеч.
В понеделник, 19 февруари, ще има две възстановки – на местността Пази мост от 10.00 часа и на Къкринското ханче от 10.30 часа. За първи път от много години е включен толкова голям ресурс от хора, оръжия, коне и каруца, обясниха организаторите.
Община Ловеч, пресцентър
17.02.2018 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.