Възстановиха празника Трифон Зарезан в Слатина, община Ловеч

Възстановиха празнуването на Трифон Зарезан в село Слатина, община Ловеч, след като над десет години не се отбелязваше. Инициативата е на кмета на селото Ваня Стоянова и на местното читалище „Просвета – 1901 Г.” Гост на празника на 14 февруари бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която поздрави жителите с инициативата.


След като празнуващите се събраха на площада на селото, те се отправиха към дома на Веско Цанов, един от най-тачените хора в Слатина. Ритуалът по зарязването и поливането с вино бе извършен в тяхното лозе, а стопанинът Веско бе обявен за Цар на виното. Стопаните почерпиха със сладкиши, мезета и с вино, собствено производство. Кметът Корнелия Маринова ги дари с бутилка местна вино и им пожела здраве, щастие и голям берекет.
Празникът продължи в читалищния клуб, където имаше конкурс за най-добро домашно вино и художествена програма.
„Обичам село Слатина и винаги идвам с удоволствие, но за първи път присъствам на Трифон Зарезан. Радвам се, че идването ми съвпада с възстановяването на исконната българска традиция. Ние като дами нямаме работа в ритуала по зарязването, но поздравяваме мъжете, които разбират от това и им желаем спорна и плодородна година“, каза на присъстващите кметът на Ловеч.
Празникът, посветен на труда и на любовта на българите към лозата, гроздето и виното, бе отбелязан и в други ловешки села, като Радювене, Абланица, Горно Павликене, Къкрина и Умаревци. А в ловешкия квартал „Продимчец“ тържество бе посветено на любовта.
14 февруари е сред най-любимите народни празници. За първи път започва да се чества официално през 1962 г. в деня на св. мъченик Трифон.
Община Ловеч, пресцентър

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.