Намаляват леглата в болницата от 237 до 149

Болницата в Ловеч

Оздравителният план на здравното министерство за болницата в Ловеч ще включва намаляване на легла и съкращаване на административен персонал. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев, който отговори на депутатски въпроси в рамките на петъчния блиц контрол в парламента, според investor.bg.


Оздравителният план за болницата във Враца включва същите рестриктивни мерки – орязване на легла и съкращаване на администрация.
Намаляване на леглата от 237 до 149 и оптимизация на административния персонал се предвижда за болницата в Ловеч. Идеята е обемът дейност, който се изпълнява там, да се запази. В момента тя обслужва 130 хил. души, работи по 29 медицински специалности по 193 клинични пътеки, разполага с 237 легла в 18 отделения. Вече е назначен прокурист, който да изпълни оздравителния план. Ананиев цели да се намалят разходите и леглата при относително запазване на обема дейност и приходи.
Планира се съкращение на персонала със 100 души, предимно администрация, както и специалисти по здравни грижи в пенсия. И за двете областни болници в критично състояние са изготвени планове за погасяване на дълговете с кредиторите.
Намерението на Министерството на здравеопазването е подобни схеми да се приложат и за останалите областни болници пред фалит. В края на миналата година беше обявено, че към всяко лечебно заведение ще се подхожда индивидуално. Очакванията на здравния министър са, че мерките ще стабилизират болниците и няма да бъдат затворени. Ананиев още веднъж повтори, че ще направи много сериозен преглед на бюджета на Министерството на здравеопазването и всички възможни икономии, които могат да бъдат реализирани, ще ги насочи във финансиране на общинските болници.
Съвместно с Българския лекарски съюз се ревизират клиничните пътеки, които най-масово се използват от общинските болници, за да може по възможност да се увеличи цената им.
Междувременно от „БСП за България“ внесоха искане за разисквания относно стратегията за запазване и развитие на общинските болници. По време на парламентарния контрол бе предаден списък със 71 подписа, с което искането на БСП става задължително. Разискванията ще се проведат по време на следващия редовен петъчен контрол, уточнява БНР.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.