Автентичната „Камила“ в Йоглав ще е на 20 януари

Автентичният обичай „Камила” в село Йоглав, община Ловеч, ще бъде показан на 20 януари (събота) 2018 г. от 10.00 ч.
Обичаят датира от дълбока древност и се е запазил до наши дни, като се изпълнява през януари по Ивановден (по стар стил), от група самодейци към местното читалище „Пробуда 1926 г.“


„Камилата“, придружена с „хиляда“ души войска, пристига от далечен „Арабастан“ и прави „малък театър“ на открито. Това е интересен хумористичен сюжет, веселба, „джумбиш”, който се изпълнява за здраве, щастие, берекет, много пари и много деца. В първите години се е играело по домовете на Ивановци, а по-късно у всички желаещи. Играчите са били само мъже, а в последните години се включват жени и дори деца.
Играта започва сутрин рано на площада пред кметството, където се играе за здраве на първия домакин – кметът на селото. Присъстват много местни хора, гости и пътуващи през Йоглав. След ритуала всичките петнадесетина обредни действащи лица и присъстващи се хващат на голямо българско хоро около „Камилата“.
После ритуалното шествие тръгва из селото да благослови всички жители. Домакините даряват играчите с погачи, вино, ракия, домашни суджуци, туршии, сухи чушки и други продукти от личното стопанство – кой каквото желае.
Главна обредна фигура на групата е животното “камила” – дървена конструкция, с оформена глава, наподобяваща камила, покрита с черги и носена от двама души. Окичена е с хлопки за добитък. На гърба и е закрепена кукла от летви и кратуна, наречена „Германчо”.
Желаещите да видят тази автентична атракция и да разберат цялото „послание“ на играта, могат да дойдат на място в село Йоглав на 20 януари от 10.00 ч.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.