Рекорден брой граждани за Богоявление в Ловеч

 

Рекорден брой граждани на Ловеч се събраха от двете страни на река Осъм, за да наблюдават на 6 януари ритуала за Богоявление с хвърлянето на кръста. Рекордно много бяха и младежите, които в слънчевия януарски ден скочиха във водата.

На старт застанаха 17 момчета, после се присъединиха още желаещи – едно момиче, както и малкият Васил с баща си. Така общата бройка на хората в реката надмина 20, като накрая всички се хванаха на хоро, а после пяха химна на Република България.


За втора поредна година пръв до кръста стигна Ивайло Енчев – Рони (32 г.). „Пожелавам здраве на всички, защото след като хванах кръста миналата година, не съм боледувал вече“, каза младежът. Той получи парични премии от ловчанския митрополит Гавриил и от кмета на града Корнелия Маринова.
Ритуалът за Богоявление по традиция се проведе на моста до площад „Екзарх Йосиф Първи“. Ако миналата година при силен снеговалеж и студ до минус 6 градуса имаше само пет момчета в реката, тази година при температури до плюс 12 градуса се събраха много кандидати и много публика.

 

„Пожелавам Божия помощ и Божие благословение върху нашия хубав град. Този прекрасен град да бъде още много столетия жив и да има още много деца и прекрасни ловчалии. За християнския свят това е един велик празник. След Светото причастие богоявленската света вода е най-голямата светиня“, каза митрополит Гавриил.
Празникът започна от сутринта с двучасова Света литургия, а после на площада имаше Велик водосвет, отслужен от Ловчанския митрополит Гавриил. За първи път литургията се проведе в основната зала на новия катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Състоя се и освещаване на бойните знамена.


От сутринта в ритуала участваха кметът Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет Петър Цолов, заместник-кметовете на общината Даниел Колев и Венцислав Христов.
В почетен строй на площада участваха войници и офицери ВФ 24480 в Ловеч и ВФ 24430 в Троян, като и представители на Националното дружество „Традиция“ от регионалните клонове Априлци-Троян и Ловеч.
Присъстващите бяха поздравени от полковник Лъчезар Марковски, началник на военен гарнизон „Ловеч“, който в словото си подчерта важността на празника. „Всяка година на 6 януари се събират стълбовете на държавността. Духовенството, светската власт и армията застават рамо до рамо, за да приветстват саможертвата на българските герои.“
В Тетевен в ледените води на река Вит, за да извадят кръста, се хвърлиха шестима смелчаци, като най-бърз се оказа Веселин Славков. Зам.-кметът на Община Тетевен Свилен Русинов поздрави победителя.
В Луковит от водите на Златна Панега кръста извади Николай Спиров (28 г.). Там младежи играха хоро в реката заедно с кмета Иван Грънчаров. Сцената бе наблюдавана от Областния управител Георги Терзийски, който беше гост на града в събота.
В Троян 29 участници навлязоха в река Бели Осъм, като Митко Стоев за поредна година успя да стигне пръв до кръста. И в този град имаше мъжко хоро в реката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.