Коледни празници в Горан и Пресяка, община Ловеч

Традиционни коледарски песни и наричания за здраве, за благополучие и берекет звучаха в нощта срещу Коледа, на Бъдни вечер, в Горан, община Ловеч. Улиците и празничните домове на жителите бяха празнично украсени.


Мъжката певческа група при НЧ „Христо Ботев – 1927г.” и тази година съхрани и представи традицията Коледуване. Така внесе радост във всяка къща от селото.
На самия Коледен ден добрият старец Дядо Коледа посети домовете на послушните деца и им донесе подаръци, като зарадва малки и големи.
Няколко дни преди това читалището и кметството на село Горан организираха Коледно тържество с много песни, музика, гатанки, награди и забавления. Лично председателят на културната институция зарадва самодейците от певческа група „Росна китка” с коледни дарове и благопожелания да представят достойно читалището на националните сцени. Кметицата на селото Надежда Петкова пожела на всички да бъдат обединени и сплотени.

С коледен концерт за Рождество Христово и предстоящите Новогодишни празници бяха поздравени жители и гости на село Пресяка, община Ловеч, от кмета на селото Валентина Цвяткова и самодейците от хор „Българка“ при Народно Читалище „Христо Ботев 1928 г.“. Събитието се състоя на 23.12.2017 год. от 18.00 часа в салона на читалището, съобщават от читалищното ръководство.


С изпълнение на гайда тържеството официално откри Мартин Петров – млад талант, родом от Пресяка. Последваха музикални поздрави от Стефан Иванов – хореограф и изпълнител, също от Пресяка, Пламен Денев от Ловеч и танцова формация „Слънце“ с. Лисец. С китка от автентични фолклорни песни група „Българка“ към читалището, също отправи своя поздрав към присъстващите. На края кметът Валентина Цвяткова се обърна към всички:
„Нека нашите сърца се изпълнят с любов и топлина, мир и разбирателство. Нека бъдем по добри и човечни, по смирени и състрадателни, по благородни и всеотдайни един към друг. В навечерието на Коледа и Новата 2018 год. от все сърце пожелавам на всеки от Вас да се радва на близостта и подкрепата на семейството си, да почувства топлината и уюта на дома си, да дари с любов и обич близките си. Да си пожелаем да сме живи и здрави, силни пред трудностите, смело да преодоляваме предизвикателствата и с вяра и оптимизъм да следваме мечтите си!“


На 24.12.2017 год. в православния храм „Свети пророк Илия“ ставрофорен свещеноиконом Любомир Казашки, енорийски свещеник на селото, се обърна към миряните с молитва и беседа за Рождество Христово.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.