Ловеч в „златната среда“ по индекса на почтеността

Ловеч е в „златната среда“ според индекса за почтеност, сочат данни на Асоциация „Прозрачност без граници“, която представи свое изследване. То се нарича „Местна система за почтеност. Индекс 2017 – резултати, изводи, добри практики“ и бе представено на пресконференция по повод Световния ден за борба с корупцията на 9 декември.


В рамките на изследването са посетени 13 областни града или половината от изследваните общини. В Общата класация Ловеч е на 16-о място, след Сливен и преди Плевен.
На пресконференцията бяха посочени някои положителни практики. Сред тях е подобрената контролна дейност на Общинския съвет в Ловеч – пълна база данни, протоколи, добрата отчетност в реално време. (Виж записа след 20 мин.)
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова бе поздравена за усилията да вкара общината в „зелената зона“, като рейтингът на кмета е скочил с цял пункт спрямо 2015 г. , сега 4.00 при общ 3.89 пункта. (Виж записа след 24 мин.) Корнелия Маринова бе спомената веднага след успешните кметици на София и Габрово – Йорданка Фандъкова и Таня Христова.
Много висок е индексът на Общинска администрация в Ловеч – той е 4.20 пункта и е на шесто място, при среден 3.79. Добри са показателите на съда и на полицията в Ловеч. Незадоволителни, в дъното на таблицата, са показателите за бизнес-организациите, за местните медии и за гражданските организации в Ловеч.
Индексът на местната система за почтеност се е превърнал в стимул за позитивно развитие в много от градовете, отчитат от асоциацията.
Индексът се съставя като сравнителен анализ на общините в 27- те областни центрове. Фокусът е върху изследване на 9 ключови институции, които формират местната система ма почтеност. Обхванати са местна власт, администрация, медии, съд, бизнес. Измеренията са капацитет, роля, управление.
Общите резултати показват максимална стойност на индекса 3,74 от 5 възможни. Средната стойност на индекса е 3,29. На първите места са Бургас, София и Стара Загора. При тези градове се работи за повече прозрачност и отчетност към гражданите.
Силистра, Монтана и Хасково са с най-слаби показатели за прозрачност и отчетност.
Кметските екипи отчитат най-висока степен на индекса, следват общински съвети, общинска администрация, съдилища, гражданско общество.
Най-големите подобрения са по отношение МВР и съдилищата в областните центрове.
Виж тук пълен запис

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.