Новините за състоянието на ЕС са и локални новини, защото пряко засягат всеки един гражданин

Bénédicte Autret, Catherine Martens, Dan Carbunaru

Как се променя природата на новините в дигиталната епоха – тази тема бе сред обсъжданите в Зимния университет на Европейската народна партия (ЕНП) за местни и регионални медии в Брюксел, Белгия (4 и 5 декември). В него участваха близо 30 журналисти от различни страни в ЕС, между които и представител на „Бряг медия груп“.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова (в средата) с участниците


Първият ден бе посветен на тенденциите в съвременната журналистика, като премина в разговор със специалисти като Катрин Мартенс (Catherine Martens, Дойче Веле), Бенедикт Отре (Bénédicte Autret, инициатива за дигитални новини на Google) и с модератор Дан Карбунару (Dan Carbunaru), журналист от Румъния. Още в началото участниците бяха поздравени от Михаел Шнайдер, председател на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите.

Michael Schneider

Всички новини за състоянието на ЕС са и локални новини, защото пряко засягат всеки един гражданин – около тази теза се обединиха участващите.
„В дигиталната епоха потокът от новини е толкова голям и могъщ, че никой човек не може да го следи в пълнота – винаги изпускаш нещо. Информацията е в такъв обем, че не можеш да реагираш на всичко. Освен това „туитването“ е съвършено друг тип новинарство. Ние в Гугъл имаме специален журналист за интернет-новини, защото тази работа няма много общо с традиционната журналистика“, разказва Бенедикт Отре.

?

Внимание бе отделено и на фалшивите новини (fake news). Според Катрин Мартенс, за да можеш успешно да се бориш в интернет с тях, трябва и ти да си навсякъде. „В дигиталната епоха потокът от новини е толкова голям, че човек не може да ги следи в пълнота, винаги изпускаш нещо. Информацията е в огромен обем и не можеш да реагираш на всичко. В дигиталната епоха всеки потребител на интернет и е създател на новини, той има достъп до информация на полицията, на политиците, на дипломатите, до всичко. Затова е необходима определена организация, която да реагира на фейк новините. Освен това всеки потребител трябва да си изработи своя листа на доверени сайтове, да ги степенува по достоверност. Да поставиш най-високо онези, на които имаш доверие. Другият начин на реакция е постоянно да се създава ново съдържание с обективни новини“, сподели Катрин Мартенс.
Истинските журналисти винаги проверяват своите факти от два независими източника, което не важи за участниците във фейсбук и туитър. Туитването (бързата размяна на мнения и факти до 280 знака) не винаги е достоверно, но то създава нова информационна среда. Всички тези сигнали трябва да бъдат степенувани по белег като достоверност, емоционалност, универсалност и прочие, заключи Мартенс. Регионалните медии в ерата на цифровизацията получават нов шанс, но и нови предизвикателства.
Целият разговор може да се проследи на адрес:
https://web.facebook.com/EPPGroupCoR/videos/1448065681914303/
Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.