Съветници в Ловеч искат двама зам.-кметове вместо трима

Съветниците в Ловеч искат да намалят зам.-кметовете в общината от трима на двама. И го решиха със 17 гласа „За“, 11 гласа „Против“ и три гласа „Въздържал се“ на сесията на 30 ноември. На практика е прието предложение за изменение на тяхно решение № 421/23.05.2017 г., когато са гласували предложение на кмета да има трима заместници.


Досега от решението няма последици, тъй като според закона само кметът може да назначава и уволнява заместниците си. Не е възможна и промяна на структурата без предложение на кмета, а такова няма. Очаква се и становище на областния управител, който следи законосъобразността.
Вносителят бе посочил като причина за промяната оптимизиране на дейността на администрацията и че функциите на зам.-кмет по образование и култура се препокривали с тези на директора на съответната дирекция.
От дебата в зала обаче стана ясно друго – всичко се прави заради конкретен човек и той е Венцислав Христов. Напразно се призоваваше да не се бърка поста с личността на заемащия я човек, както се изказаха съветниците д-р Георги Митев, Росица Маринова, Минчо Казанджиев и Димитър Димитров.
Други обаче директно обвиниха Христов, че бил „над закона“, че имал нарушения, грехове. Всички обвинения са или недоказани, или направо абсурдни. „Че какви успехи има Ловеч в тези сфери, за които отговаря Христов?“, попита младата съветничка Цветослава Банева. Навярно тя очаква от Венцислав Христов Оскар за мъжка роля. Решението от 30 ноември е факт, но не е ясно дали ще се реализира на практика промяната на структурата. Възможни са обжалвания, казусът може да влезе и в съда. Защото единствено кметът на Община Ловеч може да назначава и освобождава зам.-кметове. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.