Антон Тодоров се завръща в битките на екрана – интервю на Цветан С. Тодоров

Политическият анализатор Антон Тодоров се завръща „в битката на екрана“ този уикенд, разкри той във фейсбук. В събота, 2 декември, ще бъде гост на предаването „Паралакс“, с водещ Валентин Касабов по телевизия СКАТ от 17.45 ч. На 4 декември ще бъде гост в предаването „Свободна зона“, с водещ Г. Коритаров по телевизия ТВ + от 18.20 ч.
Неотдавна Антон Тодоров участва научна конференция за болшевишкия преврат в Русия през 1917 г. в Ловеч, като изнесе доклад за съветския шпионаж в България в периода 1919-1944 г. Заедно с депутата Тома Биков и Община Ловеч, той бе организатор на форума.


Политологът Антон Тодоров е роден през 1966 г. в гр. Раднево. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е във Военна академия „Г.С. Раковски“. Има стотици публикации в българската и чуждата преса. Беше депутат, но по свое желание напусна след скандала, предизвикан от негови думи по адрес на водещ на „Здравей, България“. Участието му в Ловеч бе една от малките публични изяви в този период, но, както се разбира, той вече се завръща в националния ефир.

В какво се изразява силата на документите, че на конференцията в Ловеч се говореше за „революция на архивите“?
Разкритото архивно богатство на България през последните десет години наистина има характер на революция. Комисията по досиетата успя на събере над 1 млн. архивни единици от МВР, отделно там влезе една голяма част от архива на военното разузнаване, от военно историческия архив във Велико Търново. Сега се очакват т.нар. съдебни дела, затворнически дела, в която има данни за агентура. Централният държавен архив има отдел, който е в Илиенци, има и други архиви в страната. Масивите дават възможност на учения да потвърди или отхвърли една хипотеза. В това се изразява архивната революция, тя позволява едно твърдение да се докаже на база документи. Това е аксиомата – има ли документи, има и история. А българската история е една от най-непроучените, особено най-новата ни история. Тя до голяма степен е опакована в митология. Аз схващам моята задача да разбия тези митове и да поставя нещата върху документалната истина.
Кои доклади от конференцията, на която бяхте модератор през първия ден, Ви направиха впечатление?
Всички доклади бяха много интересни. Например за цената на съветската окупация през 1944 г., докладите за Коминтерна и болшевишката държава, философските доклади. Или пък доказателствата, че болшевишкият преврат е еманация на криминалитета на някогашната Русия или изнесените данни за бялата емиграция у нас. Изобщо трудно е да пренебрегнеш нечий доклад.
Какво впечатление ви направи ловешката публика?
Изключително съм впечатлен от вашата публика, хората даже се увеличиха през втория ден и удължението с над два часа на конференцията е показателно. Събитието беше отлично проведено.
Какво стана със скандалния Антон Тодоров, който преди месец взриви медийното и политическото пространство! Къде е този имидж?
Този мой скандален имидж бе измислен в голяма степен от моите политически противници. Аз съм от хората, които много добре познават цялото архивно богатство, тъй като освен в комисията по досиетата, в Държавна агенция „Архиви“, Централния държавен архив, Централния държавен военно-исторически архив във Велико Търново, аз съм посетил и над 20 регионални архиви. В тях се съдържа цялата стопанска история на социалистическата икономика. Например сега в Ловеч цял ден преди конференцията прекарах в архива и проучих по едно десетилетие от три знакови предприятия – “Млекопреработване“ , „Елпром“ – Ловеч, „Елпром“ – Троян, прегледах и обобщаващи доклади на Градския комитет на комисиите за държавен и народен контрол с четири доклада. Става дума за периода от 1968 г. до началото на80-те години на миналия век.
Информацията, която срещнах в документите, говори, че тези предприятия са работили крайно нерентабилно, некачествено, с огромни загуби. При следващо идване в Ловеч съм си набелязал на видя „Балкан“ и другите предприятия.
Вашите почитатели сигурно се питат кога пак ще се включите активно в медиите?
Надявам се това да стане скоро, възможно е да бъде възстановено и предаването ми „Документите с Антон Тодоров“ в телевизия „Канал 3“. Ще продължа с разобличаването на митологията.

Интервю на Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.