Най-голямата болница в Израел „Шива“ ще партнира на МБАЛ „Кардиолайф“ -Ловеч

Представители на най-голямата болница в Израел „Шива“ бяха за първи път на посещение в здравно заведение извън София. Домакин на неотдавнашната среща беше ръководството на МБАЛ „Кардиолайф“ -Ловеч.


Причината за посещението са партньорските отношения между „Кардиолайф“ и „Дружеството за приятелство между България и Израел“ и в частност с неговия председател- арх. Ицхак Липовецки. Посещението е крачка към разширяването на бизнес контактите между двете държави, включително в сферата на здравеопазването. Сред гостите бе и проф. Сийди, представител на болница „Шива“ до Тел Авив. Бяха представени изключително важни дейности, като пряко сътрудничество между двете болници под формата на обмен на кадри и добри практики. По думите и на двете страни, това е моделът, по който трябва да се развива и родното здравеопазване.


Малко по- късно, във връзка с предстоящото партньорство, бе проведена и среща с посланика на Израел у нас – Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, която беше информирана за предстоящите планове за взаимодействие. Предстои и самото официализиране на партньорското споразумение.


Проектът за сътрудничество между двете болници е част от цялостната визия за развитие на местната частна клиника, която започна активната си работа с пациенти преди повече от месец. Въпреки скорошния старт, болницата е със запълнен капацитет, а обратната връзка, която получава от страна на пациентите, дава ясни знаци, за добрата работа на екипа. На фона на недоброто финансово, а и не само финансово, състояние на ловешката болница, „Кардиолайф“ предлага необходимата алтернатива и продължава да разширява своя капацитет, в зависимост от потребността на пациентите.

Ръководството на клиниката е предприело редица проекти, насочени към нейното технологично развитие и повишаване на медицинския капацитет. Към момента тези проекти дават положителен резултат, а дали „Кардиолайф“ ще се превърне в доброто изключение, на фона на родното здравеопазване, предстои да разберем.
Ето и мнения на част от участниците.
Георги Стефанов – собственик на МБАЛ „Кардиолайф“ и домакин на срещата:


– Това са поредните уверени крачки към практиката, която ние следваме – да изнасяме качественото здравеопазване от София към провинцията. Радваме се, че основите се полагат от нас. Най-доволни от това трябва да бъдат ловчанлии, които ще бъдат и основните ползватели на тази услуга. В последствие ще направим и официална среща с министъра на здравеопазването, на която да представим добрите практики от взаимодействието с колегите от Израел.
Г-н Ицхак Липовецки разясни:


– Нашето сдружение действа от 1971 г. Имаме много инициативи, организираме различни дарителски кампании и сме поставяли началото на някои основни за двете държави партньорства. Настоящата инициатива е много важна, а основната цел е качеството на израелската медицина да се приложи и тук. Това е първа, но много голяма стъпка в тази посока. Болницата тук е едно бижу, сигурни сме, че ще бъдат един добър партньор. При нас липсват малки, но солидно оборудвани болници. Гражданите на Ловеч могат само да бъдат доволни от това, че подобна клиника реализира своята дейност тук.

Проф. Сийди не скри добрите си впечатления:


– Роден съм в България, няколко пъти съм идвал и съм разсъждавал по темата за партньорство на основата на медицината. За целта винаги сме търсили лоялни партньори, за които пациентът е водеща фигура, а най- доброто доказателство за това е наличието на модерна апаратура, защото инвестицията в новите технологии, всъщност е инвестиция в здравето на пациента. Всичко това може да се види тук, на място. Благодаря на г-н Стефанов, за това, че той и екипът му запълват със смисъл каузата да лекуваш.
Д-р Ангел Стоянов, началник на кардиологичното отделение в „Кардиолайф“:


– Впечатлен съм от вниманието, което нашата клиника е предизвикала, което ни дава ясна увереност, че вървим по правилния път. Всички знаем на какво ниво е израелската медицина, така, че да черпим от извора е една уникална възможност за нас. Освен това става въпрос за болница, която е с голям обем на работа, което е изключително важно, тъй като медицината е най-вече опит, който се гради при наличието на много случаи, придружени с необходимата интензивност. Големите болници спомагат за бързото натрупване на този опит.
Източник: lovechnews.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.