Ловеч подписа протокол за сътрудничество с Калиш, Полша

 

Протокол за намерения за сътрудничество между Община Ловеч и град Калиш  (Kalisz ), Полша, бе подписан по време на двудневната визита (24 и 25 ноември) на наша делегация в Полша. В състава й влизат кметът на Ловеч Корнелия Маринова и председателят на ОбС Петър Цолов, а поводът е покана от кмета на Калиш Грегор Сапински за церемонията по връчване на специалната годишна награда на името на Стефан Шолц Рогозински.

Документът бе подписан от кметовете Корнелия Маринова и Грегор Сапински и предвижда сътрудничество между двата града в най-важните области – икономика, туризъм, образование и култура. С тази стъпка международните контакти на Ловеч се увеличават с още един град.

Калиш специално отбелязва с голям празник своя съгражданин Стефан Шолц Рогозински (1861–1896) – пътешественик, откривател и изследовател на Африка и най-вече на Камерун.

В лицея „Николай Коперник“ кметът Корнелия Маринова се обърна към домакините с думите: „Знаем, че пътешествието ражда познание, а познанието – успех. Днес имахме възможност да попътуваме по пътя на Рогозински. Нека сме заедно и да сме по-силни, и по-мъдри!“

В съботната вечер се състоя концерт на филхармонията на Калиш, като специален гост беше Ричард Бона – световно известен басист от Камерун. „Това беше космически концерт на великия Ричард Бона. Изключителен джаз!“, коментира Петър Цолов.

Ка̀лиш (на полски: Kalisz ;немски: Kalisch; латински: Calisia ) е град в централна Полша, Великополско войводство. Административно е обособен в отделен окръг с площ 69,42 км2. Също така е административен център на Калишки окръг без да е част от него. Градът се намира в югоизточната част на войводството край река Просна.

Калиш е споменат за първи път от географа Клавдий Птолемей през II век пр.н.е. Има статут на град от 1257 година.

Населението на града възлиза на 105 122 души (2012 г.)

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.