Тома Биков: България стои на разлом между три цивилизации, но имаме опит в тази игра

 

toma bikov 1

Тома Биков

Известният анализатор  Тома Биков миналата седмица участва в Ловеч в научна конференция за болшевишкия преврат в Русия през 1917 г., като изнесе доклад за идеологическите и  цивилизационни аспекти на болшевишката революция.

 

Заедно с Антон Тодоров и Община Ловеч, той бе организатор на форума. Роден е през 1980 г. в Бургас, завършва актьорство за драматичен театър в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Магистър е по политология от СУ „Св. Климент Охридски“. Депутат от ГЕРБ.

Каква оценка давате на  конференция в Ловеч?

Имаше необходимост от такава конференция, посветена на 100-годишнината от преврата в Русия. Впечатлен съм от публиката, която два дни слушаше с интерес. Не съм чувал за други подобни конференции у нас, но е полезно да се направят.

Имали истини и факти, които по целесъобразност се премълчават дори и днес?

Минали са сто години от събитието и едва ли има такива съображения. Това е голям период от време и отдалече се вижда по-ясно. Не мисля, че има някакви данни, които по целесъобразност да се пазят в тайна. Това стана ясно на конференцията в Ловеч. Напротив – информацията е толкова изобилна, че не може да се скрие нищо. А мълчанието на някои хора е красноречиво. Защото в Ловеч се събраха хора академични и те се стремят към коректност.

Вие сте един от организаторите на конференцията, докладите ще бъдат ли издадени в книга?

Антон Тодоров има такива намерения и това е добре. Така докладите ще се срещнат с по-голяма публика.

Как стои днес въпросът с „края на историята“ и съотношенията на силите?

През 90-те години, когато се срина комунизмът,  светът изглеждаше по-ясен. Това беше и грешката на Франсис  Фукуяма, който написа есето „Краят на историята“. Според тази теория по естествен път в целия свят ще бъде установен моделът на либералната демокрация. Реакцията дойде от книгата на Самюъл Хънтингтън „Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред“. Той казва  – напротив, либерална демокрация няма да бъде установена навсякъде поради цивилизационните различия в различните части на света – например мюсюлманската цивилизация, индийската, китайската. Либералната демокрация би била възможна главно в западния свят, защото съвпада с неговите културни основи. Поради тоталният успех на САЩ сред Студената война Фукуяма тогава изглеждаше прав. Но ако днес четем „Сблъсъкът на цивилизациите“, ще видим, че тези прогнози се сбъдват едно към едно. Либералната демокрация беше прекалено индоктринирана. Навярно заради самочувствието, което САЩ придоби след краха на комунизма, това ги направи негъвкави. Сега има промяна и от либерален консенсус се премина към двуполюсен свят – имаме либерален и консервативен полюс. Днес виждаме много ясен сблъсък между религии и идеологии.

Къде стои България в този сблъсък?

По средата. България стои на разлом между три цивилизации, тъй като според Хънтингтън  Русия е като самостойна цивилизация. Така ние стоим и на границата между Запада и ислямския свят, и на границата между Запада и Русия. Пада ни се сложна роля. Добрата новина е, че България има опит в тази игра. Силни сме, когато стане въпрос за нашето оцеляване. Слаби сме, когато стане въпрос за прогрес и по-бързо развиване. Но в криза правим много интересни движения, които ни спасяват. Убеден съм, че и от тази ситуация ще излезем.

Интервю на Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.