Конференцията в Ловеч за болшевишкия преврат удължена поради изключителен интерес

 

Поради изключителен интерес удължена с два часа бе конференцията в неделя в Ловеч, която е посветена на 100-годишнината от болшевишкия преврат в Русия и влиянието му в България (11 – 12 ноември). Присъстващите граждани в Ловчанското читалище дискутираха и след официалния край, търсеха автографи от лекторите, разменяха мнения.


За два дни Ловеч бе домакин на силна група от изявени наши историци и анализатори, които могат да говорят за историята с факти и документи и без да си служат с митове и легенди. През втория ден много интересни доклади изнесоха проф. Лизбет Любенова за бялата емиграция в България, доц. Даниел Вачков за финансово-икономическите измерения на съветската окупация в България и доц. Лъчезар Стоянов за съветската държава и Коминтерна.
От тях стана ясно, че около 38 000 белогвардейци са минали след 1917 г. през нашата страна, като над 16 000 са останали. Между 1962 и 1964 г. от народната ни банка за СССР са изнесени 22 тона злато от резерва, остават само два тона – това е практически фалит на държавата. Чак до 1960 г. производството у нас не може да стигне нивото от 1939 г. въпреки индустриализацията, но всичко се представя за успехи на социализма. И днес данните за износ към СССР на стратегическите суровини като уран и олово са засекретени. Съветският съюз е бил квази-държава, съществуваща чрез терор и повсеместни репресии, отричаща реалните си граждани и работеща за раждането на някакъв утопичен „нов човек“, който така и никой не видя.
В събота Антон Тодоров посочи, че България е единствената държава, която е плащала пенсии на чужди съветски разузнавачи. Иво Маев говори за болшевишката революция като узаконяване на престъпни кланове, а проф. Евелина Келбечева – за фалшифицирането и на болшевишките престъпления. Тома Биков разкри идеологическите и цивилизационни аспекти на болшевишката революция, като оприличи комунизма на автоимунно заболяване. Проф. Людмил Спасов говори за влиянието на болшевишкия преврат върху балканската и българска политика, а Янко Гочев – за тероризма на просъветските чети и бойни групи в България
Въобще благодарение на „революцията на архивите“ през последните години у нас станаха известни потресаващи и непознати факти за комунистическата идеология, за преврата в Русия през 1917 г. и последиците от него.
Конференцията премина повече от успешно, затова организаторите в лицето на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, депутата Тома Биков и анализатора Антон Тодоров замислят ново събитие в Ловеч в началото на следващата година.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.