Кой си ти – политик или бакалин?

 

remont-22

Ремонт в Ловеч през 2017, наричан от опозицията „разкопки“

Възможно ли е промяна в съвета на директорите на една общинска фирма да промени цялото политическо представителство в Ловеч? Може ли политическите партии да са заложници на служби, постове и кариери?

Е, ако четеш някои писания – точно това се случва в Ловеч. Промените в общинската фирма „Еко“ ЕАД били израз на ново управляващо мнозинство – ДПС, БСП и независимите. Тогава да се попитаме: Нима „Еко“-то управлява Ловеч? То ли променя политиците? Нямат ли по-висши идеи, принципи, програми?

При положение, че ГЕРБ има само десет общински съветници от общо 33 в Общинския съвет, а те мислят различно по някои въпроси, то естествено има най-различни комбинации. Така е при демокрацията. През годините се нагледахме на всички видове политически брокери, рекетьори и номади. И винаги са в една посока – от дясно на ляво, от ГЕРБ към БСП.

Вярно е, че БСП е силна, когато е в опозиция и умее да ерозира противника. Но винаги се проваля, когато е на власт. Това, че са постигнали някакво временно надмощие чрез гласуване, нищо не променя, освен за старите членове на „Еко“-борда. Областният управител е от ГЕРБ, също и кметът на града, председателят на ОбС. Градът се намира в движение, променя се, жив е. А в живота се случват и хубави, и лоши неща. Факт е обаче , че от 30 години градът не е преживявал такова раздвижване в строителството. Разбира се, ако се песимист, ще го зовеш „разкопки“.

Ремонт в Ловеч през 1986 г., когато всички мълчаха…

Но радостно е, че в „разкопания“ Ловеч има будно гражданско общество, има „сърдити млади хора“.  Това е нормално работеща демокрация – със „за” и „против” – без право на „въздържал се”. Вярно е, че в момента опозицията от БСП води „война на нерви”, говорят  откровени глупости. Но ако фирма ЕКО променя политическото пространство – то тогава значи няма партии, а някакви търгаши…

Защото ако си истински политик – личните интереси трябва да отстъпват пред обществените. Ако си бакалин по душа – тогава вадиш молива и плюнчиш по листа. Все пак кой си ти – политик или бакалин? Крайната равносметка винаги идва на изборите. И няма как да не ти се завие свят, ако притичваш ту вдясно, ту вляво.

Павел Ненов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.