„Рестартирай-пресъздай“ в Художествената галерия в Ловеч

 

Интересна неконвенционална изложба под наслов „Рестартирай-пресъздай“ бе открита в Художествената галерия в Ловеч на 2 ноември вечерта. Тя е претворена от преподаватели и студенти от катедра „Визуални изкуства“ на ФНПП към СУ „Св. Климент Охридски“ и Факултет по изобразително изкуство на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“.
„Хубаво е, че двата най-големи български университета са се обединили в идеята за рестартиране. Рестартът винаги е труден, но и винаги е възможен, а младите хора са тези, които могат да го направят и да изградят един хубав нов свят“, каза заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, който откри събитието.


Директорът на галерията-домакин Валентин Узунов също изрази своето задоволство, че в Ловеч гостува една по-необичайна изложба от един съвместен проект на два университета.
„Нашите участници са избрани на конкурсен принцип, а някои от творбите позволяват и участие на публиката. Има една инсталация, в която всеки може да се включи със свои желания, мечти или спомени, написани на листче.“ Това сподели проф. д-р Лаура Димитрова от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика към СУ „Св. Климент Охридски“.
Доц. д-р Владимир Аврамов от катедра „Стенопис“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ припомни, че законът на големите промени в изкуството е много прост – в началото се рисуват обекти, после усещанията за тях и най-накрая се рисуват идеи.
„Както виждате, това е една интерактивна акция със собствен живот, която в момента генерира произведението. Акцията започна преди няколко месеца в открита среда с фотографиране, а днес процесът съдържа елемента на рестартирането. Нашата изложба има амбицията да представи нови хоризонти и право на самостоятелен прочит на всеки от вас. Изпълнена е с много и значими послания и теми, като рестартирането, прераждането, възкръстването“, каза Владимир Аврамов.
Представените инсталации, някои от които продължават да се развиват и в момента на откриването, съдържат разнородни елементи от визуалната среда – плакати, текстове, видеопрожекции, скулптури, картини, предмети от бита. В акцията първи се включиха децата, които рисуваха заедно със студентите-автори. Интерактивната изложба може да се види от ловчалии и гости на града до 24 ноември.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.