Звън от стогодишен звънец откри събора в Лешница

Лешница отдавна няма училище, но звън от стогодишен училищен звънец откри събора в събота. Старинната реликва бе в ръцете на почти столетника бай Иван Кметски (98 г.), който пристигна от столицата в родната Лешница, Ловешко.


Кметският наместник Дамян Дамянов поздрави жителите и гостите, като подчерта, празникът събира четири поколения. Най-възрастен е икономистът, сега пенсионер, бай Иван, а най-младият –малката Яна, само на 4 месеца. Икона на Свети Иван Рилски беше връчена от името на най-младия участник на доайена на събора.
Жителите на предбалканското село отпразнуваха традиционния общоселски събор на 21 октомври в двора до църквата „Свети Иван Рилски“. Празникът на Лешница се прави по повод храмовия празник и започна с водосвет и освещаване на курбан чорба. Гост на тържеството бе зам.-кметът на Община Ловеч Даниел Колев, който връчи поздравителен адрес от кмета на Ловеч Корнелия Маринова. В него се казва: „Да продължим да вярваме в силата, добротата и интелигентността на българите, да тачим историята и традициите – а това значи да градим бъдещето! Искам да Ви поздравя за прекрасния празник, да бъдем живи и здрави и да работим за процъфтяването на нашия роден край!“
Сред празнуващите имаше гости от Чехия, тук бяха и кметове и кметски наместници на селата Българене, Тепава, Казачево, Прелом и Стефаново. Организаторите бяха помислили за всички – имаше павилион за бира и скара, детска площадка за децата, сенници срещу слънцето, домашна торта. За доброто настроение се грижиха танцьорите от Фолклорна формация „Елит“ от Ловеч с ръководител Маргарита Дончева, към НЧ “Зорница – Нено Щрегарски“ – Ловеч. Кръшни народни хора се виха до късно в слънчевия и топъл следобед.
Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.