Заплатите в държавната болница в Ловеч ще бъдат изплатени до края на октомври

Държавната болница в Ловеч

 

Заплатите, които са били забавени на лекарите и персонала на държавната болница в Ловеч, ще бъдат изплатени до края на октомври, заяви управителят на здравното заведение д-р Георги Васев. От 2012 година насам задълженията на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ в Ловеч започват да се покачват.

Стана ясно още, че към момента заведението има задължения на стойност над 6 млн. лв., а покриването на тези задължения чрез кредит с участието на общините не е вариант, защото общината и банките не могат да бъдат гаранти.
Според гостуващите на 16 октомври в болницата червени депутати, проблемите започнали през 2006 г., когато е бил подписан договор за външни услуги с частната лаборатория „Кардиолайф“. С този договор около 90% от парите от клиничните пътеки за кардиологични услуги в болницата са постъпвали в частната лаборатория, като за държавното здравно заведение са оставали едва 10%.
Договорът обаче е подписан, докато министър на здравеопазването е бил проф. Радослав Гайдарски от БСП, а кмет е социалистът Минчо Казанджиев. На срещата в понеделник с депутати-социалисти, самият Гайдарски отрече лично да е подписвал този договор. Той обясни, че би трябвало според договора разпределението на приходите да е въпрос на договорка между ръководството на болницата и лабораторията. Други болници също имали договори с частната лаборатория, оправда се той.
Тъй като в Ловеч някои хора много бързо забравят, ще припомним следните факти. Есента на 2014 г. в Ловеч бе белязана от поредица протести срещу кмета Казанджиев. На бунт излязоха стоматолози и зъботехници, защото бяха против продажбата на сградата на бившата стоматология на „Кардиолайф“. Плакатите гласяха: „Долу ръцете от стоматологията“, „Не ни вземайте хляба“, „Не продавайте стоматологията“. Но кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев внесе в комисията „Приватизация и следприватизационен контрол“ предложение за продажбата на сградата, тъй като имало инвестиционно предложение за изграждане на частно здравно заведение. Според тогавашния кмет, общината не разполага с достатъчно средства, за да я поддържа сградата в техническите норми. „Другият проблем е, че ние държим нашият град да има добро здравно заведение. Това е и изискването, което ще заложим в процедурата за продажбата на сградата“, твърдеше тогава кметът.


Днес МБАЛ „Кардиолайф“ е факт, но на друго място в града. Минчо Казанджиев вече не е кмет, а стоматологията не бе продадена и общината полага грижи за поддържане на сградата.
И още нещо – няма случай да е фалирала частна болница, което подсказва мисълта, че все пак става дума за управление.
Днес всеки се отрича от миналото си и прехвърля вината на друг. Фактите обаче са, че МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ е осъдена за неплатени задължения, че има запорирани сметки, че законодателството е точно такова и че според конституцията всички видове собственост са равнопоставени. А чисто ловешкият момент е, че провалили се политици и мениджъри се самоизтъкват като герои, а тези, които са свършили работа, редовно се сочат за виновни. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.