Над 90 филма са в програмата на So Independent филм фестивал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Филмът „Лъки“ (2017) с характерния  Хари Дийн Стантън открива на 26 октомври So Independent в София. Това е последната роля на актьора-икона („Париж, Тексас), както и режисьорски дебют на награждавания актьор Джон Каръл Линч – разказ за духовното пътешествие на един 90-годишен атеист и странните образи, които живеят в неговия откъснат от света град в пустинята.


Над 90 пълнометражни, документални, експериментални, късометражни и VR филми са в програмата на Осмия София индипендънт филм фестивал (So Independent), който е от 26 октомври до 5 ноември. Прожекциите са в Дома на киното, кино „Люмиер Лидл“, „Одеон“, Г8 и „Евро синема“.
Филмите са избрани между стотици заглавия от цял свят, каза инициаторът и директор на фестивала актрисата Жана Караиванова.

jana k

За първи път творците сами са изпращали предложения за участие и интересът е бил голям, каза пред БНТ Жана Караиванова, двигател на изявата.
Тя отбелязва, че „Со Индипендънт“ се развива – започнал като форум на американското независимо кино, вече е международен – с филми от цял свят, включително и български, и с конкурсни програми.
„Со Индипендънт“ има и практическа насоченост. Това намира израз в избора на членовете на журито – продуценти и програматори на фестивали, които ще имат срещи с български режисьори и продуценти, търсещи партньори за копродукции, допълва Жана Караиванова.
Чуждестранните членове на международното жури са програмният селекционер на Independent Filmmaker Project Габриеле Каполино, Шрути Гангули, продуцирала филмите на актьора Джеймс Франко „Йосемити“ и „Цветът на времето“, работеща сега с Киану Рийвс, и Лорен Хамъндс – програмен селекционер на нюйоркския „Трайбека филм фестивал“ и директор на дигиталната секция на фестивала „VR Arcade“.
Изявени наши кинематографисти ще оценяват филмите заедно с чуждестранните си колеги – продуцентите Мартичка Божилова и Евтим Милошев, Севда Шишманова, програмен директор на БНТ 1, проф. Божидар Манов.
Единственият български филм в игралния конкурс – „И после светлина“ на Константин Божанов, ще излезе по екраните в края на тази или началото на идната година, информира продуцентът Мила Войникова.
Сред 10-те заглавия от цял свят в надпреварата са също продуцираният от Мартин Скорсезе „Място има за всички“, с награда за сценарий от „Трайбека“, и „Аляска в рокля“, с номинация за режисура от Нюйоркските награди „Готъм“.
Петнайсет български проекта за игрален филм са класирани за конкурсната сесия на 30 октомври. Победителят ще получи наградата „Дани Лернер“ на „Ню Бояна филм студиос“ – 50 000 евро в услуги и 5000 евро в брой при започване на снимки. Конкурсът се организира за втори път в рамките на „Со Индипендънт“, припомнят от Киноцентъра.
Много интересни са и чуждите, и българските документални филми в конкурса, според Стефан Иванов – поет и драматург, член на журито в тази секция, заедно с режисьора Павел Веснаков и актрисата Жорета Николова.
Фестивалът включва още извънконкурсна програма в рамките на „София Спорт филм фестивал“, нискобюджетно и експериментално кино от цял свят. Голяма част от филмите ще бъдат представени от своите режисьори и продуценти

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.