Драматургът Константин Илиев навърши 80 години

Известният драматург наш земляк Константин Илиев навърши 80 години. Той е роден на 16 октомври 1937 г. село Горно Павликене, Ловешко. Завършил е немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.

Специализира театрознание в Хумболтовия университет в Берлин. Работи като драматург в Благоевград и в театър „София“. От 1995 г. до 2007 г. е главен драматург на Народния театър „Иван Вазов“. В Ловеч са поставяни неговите пиеси „През октомври без теб“, „Прозорецът“ и „Великденско вино“, а дълги години Константин Илиев беше и в художествено-творческия съвет към местния театър.

За днешния български театър той с горчива ирония казва: „Не ми харесва, че докато в страните с истинска театрална култура хората се борят против комерсализацията като голямо зло, в България комерсализацията на театъра е държавна политика”.

Творецът има много сериозни постижения и в прозата – например романите „Френско магаре“ (1988) и „Поражението“(2003), както и публицистичната книга „Великденско вино и Франкенщайн“ (2015). Честит юбилей!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.