Над 40 баклави на празник в Малиново

Над 40 баклави, приготвени от майстори-кулинари от село Малиново, община Ловеч, участваха в празника на баклавата, който се проведе на 7 октомври за шеста поредна година.
Тричленно жури от Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч оценяваше на вкус и вид кулинарните изделия.

То определи първо място за Айше Моллова от Малиново, следвана от Фахриназ Раджепова и Гюлтен Мустафова от Борима. В състезанието за баклава от точени кори наградена бе Зюлфие Кара, а за най-красива бе обявена баклавата на Сехер Ахмедова от с. Ряховците. Тази година награда за най-млад кулинар не бе присъдена.
Поради непрестанния дъжд събитието се пренесе от площада в читалището, съобщи секретарят на НЧ „Събуждане – 1927 г.“ – село Малиново, Добрина Андреева. „Този празник е визитната картичка на селото. Баклавата сплотява християни и мюсюлмани“, каза още Андреева.
По думите й майсторлъкът при приготвянето на баклавата е точенето на тънки кори, самото печене на баклавата и сиропа. Традицията идва от факта, че в Малиново живеят повече мюсюлмани и самите те приготвят тези баклави, които се поднасят на всички празници, независимо какви са. Тя добави, че много добре съжителстват мюсюлмани и християни в селото и на всички празници са заедно.
В музикалната програма участва фолклорната група към читалището в Малиново и групата за народно пеене към СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пордим. Гости бяха депутатите Милко Недялков и Джейхан Ибрямов, председателят на ОбС в Ловеч Петър Цолов, зам.- кметът на Ловеч Община Ловеч Цветан Георгиев, общински съветници и др.
Празникът се организира от кметството и НЧ „Събуждане 1927 г.“ – село Малиново, със съдействието на Община Ловеч. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.