Ловеч без отличия, но и без критика на годишните награди на ПДИ

Ловеч е без отличия, но и без негативни дипломи след годишните награди на Програма Достъп до Информация (ПДИ), връчени на церемония по случай Международния ден на правото да знам на 28 септември в София.

Сред предложенията за „Вързан ключ“ бе и това на ГОВЕДА (Гражданско Обединение за Въздействие върху Елитарно Действащата Администрация в Ловеч) за МБАЛ -Ловеч и Министерство на здравеопазването. Болницата и министерството са номинирани  „заради четиримесечните ни опити от двете структури да бъде изкарана наяве информацията, която според редица индикации, е довела до финансовия колапс на здравното заведение и абсурдните отговори, които получихме вместо нея.“  Явно колебливият, многословен и половинчат подход на ГОВЕДА си е казал думата, считат наблюдатели. Особено красноречиво е изявлението „Не сме започнали дело срещу мълчаливия отказ, тъй като смятаме, че не е редно да съдиш някой, на когото се опитваш да помогнеш, казвайки истината вместо него.“

Наградата „Златен ключ“ бе връчена на „За Земята – Достъп до правосъдие“ и „Грийнпийс“- България за активно и резултатно използване на ЗДОИ в усилията им да получат достъп до данните за качество на въздуха в София. За пръв път бяха връчени две „Срамоти“ – на Столична община за неясната вътрешна отговорност за предоставяне на достъп до информация,  и на Община Белово за системното неотговаряне на заявления  по ЗДОИ. Антинаградата „Катинар” бе връчена на Община Варна за липсата на информация и откази да се предостави такава по изпълнението на проект „Интегриран градски транспорт на Варна“.

Припомняме, че през изминалите години отличия в различните категории са получавали и граждани от Ловеч, като Данчо Заверджиев, Павлин Иванов и Цветан Тодоров, водени са и съдебни дела срещу институции. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.