Десето юбилейно издание „Младите в театъра“ готвят в Ловеч

Цвятко Стоилов

 

Десето юбилейно издание на фестивала „Младите в театъра“ 2017 ще се проведе в Ловеч в периода 1 – 8 октомври. Организатор е Драматичен театър Ловеч с подкрепата на Министерството на културата и Община Ловеч.
В афиша на събитието са включени девет постановки, от които една е детска, съобщи на пресконференция директорът на театъра Цвятко Стоилов. Откриването е в неделя, 1 октомври, с „Оркестър Титаник“ от Христо Бойчев, постановка на Дамян Тенев, на ДКТ „Иван Димов“, Хасково. Ловешките театрали участват с „Олово“ на Ана Батева.
За подробности виж афиша.


Билетите са по 6 и 8 лева, пакет за всички заглавия е 40 лева.


Фестивалът „Младите в театъра” има за цел да открие, популяризира и подпомогне млади творци в театралното изкуство като в рамките на своята програма представи пред публика техни първи професионални опити, подбрани от селекционер. По този начин фестивалът се превръща в своеобразна витрина, на която могат да бъдат видени „новите имена” в българския театър, основно в сферата на режисурата, но също така и по отношение на останалите изкуства, които театърът включва като свои компоненти – сценография, костюмография, плакат, музика.
Първото издание на събитието се нарича „Дни на Младата театрална режисура“ и е проведен от 1 до 5 декември през 1985г. Инициативата е на младите режисьори в Ловеч Иван Станев и Димитър Радичков, които искат да насочат вниманието към младите, чието творчество е свързано с непримиримост към познатото, стремеж към откривателство и творчески риск. Сценичният прочит на драматургията бе организиран по най-демократичен начин, без предварителна селекция и без наложен регламент – всеки от режисьорите определяше сам спектакъла, с който се представя. Своите опити в театралната режисура тогава показаха режисьорите Теди Москов, Бойко Богданов, Възкресия Вихарова, Стоян Камбарев, Владлен Александров, Борис Панкин и Иван Станев („Любовта към трите портокала“).

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.