Спектакълът „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“ ще е в театъра в Ловеч

Променя се мястото на празничния концерт-спектакъл „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“ в Ловеч на 22 септември поради нестабилното атмосферно състояние и възможността за дъжд. Вместо на сцената на пл. „Т. Кирков“ спектакълът ще е в салона на Драматичен театър – Ловеч. Начало от 19:00 ч., вход свободен.

Събитието е посветено на официалния празник – 109 години от обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г.

Спектакълът „Осмото чудо” е превъзходен урок по история, музика, партиотизъм и танци. Над петдесет родопски гайди и една шотландска гайда звучат от сцената. Участва и виртуозът Веселин Кузмов, както и продуцентът, режисьорът, автор на текста, хореограф и сам участник в танците Христо Димитров.

На 23 и 24 септември посетителите на Зоопарк Ловеч могат да наблюдават спектакъл на Сдружение „БагаТур“. В него ще бъдат представени характерни бойни сюжети – елементи от ритуалите, митологията, танците и игрите на прабългарите, траките и славяните.

Традиционните „Варошлийски вечери 2017“ са на 22-24 септември. В тях е включен  „Празник на Покрития мост“, както и фолклорен фестивал „Ритъмът на България“ –  на 23 септември, събота, на сцена на пл. „Т. Кирков“ от 12:00 ч. Събитието „Хоро на двата моста“ ще се извие през  Покрития мост и Транспортния мост от 16:30 ч. Приканват се всички граждани да се включат активно в голямото хоро.

На 24 септември, неделя, е „Ден на Етнографския комплекс“ , в който ще се представи старата градска култура на Ловеч от началото на ХХ век.

От 9:00 до 18:00 ч. гостите на Етнографския комплекс на Регионален исторически музей – Ловеч ще могат да се снимат в ретро фото, да посетят щанда с рекламни материали на отдел „Етнография“ при РИМ – Ловеч, а също и да дегустират ястия от варошлийската кухня. В този ден експозицията на Етнографския комплекс ще бъде със свободен вход.

Вечерите се превърнаха в традиция за града ни в края на септември и за девети пореден път представят пред широката публика ловешката градска култура от края на ХIХ – началото на ХХ век във всичките й проявления – архитектура, нрави, обичаи, мебели, облекло и кухня. В Деня на Етнографския комплекс ще участват и доброволците от Центъра за работа с доброволци при РБ „Проф. Б. Цонев”, Драматичен театър – Ловеч, НЧ „Пробуда – 1926 г.“ – с. Йоглав, НЧ „Полк. Ст. Едрев-1895 г.“ с. Радювене  и НЧ „Просвета – 1906 г.” – с. Дойренци.

Приятна изненада за всички посетители ще бъде ловешката мома с традиционна носия, която отскоро краси входа на Драсовата къща. Скулптурата е дело на нашия колега Иво Чехларов. Мобилната изложба на РИМ – Ловеч „140 години Община Ловеч“ ще може да бъде видяна от 22 до 24 септември на Покрития мост.

„Варошлийски вечери 2017“ са част от Европейските дни на наследството 2017 г. Техен национален координатор е Министерството на култура.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.