Човешки и природни сезони в изложба на художника Тодор Тодоров в Ловеч


Човешките и природните сезони са обект и тема на поредна изложба в Ловеч.
Известният художник Тодор Тодоров (65 г.) представи на 19 септември в Художествената галерия в Ловеч своята изложба „Сезони“. Експонираните в две зали 40 живописни платна в различни формати пресъздават прекрасната ни природа и човешките творения в нея, като къщи, махали, квартали и градове.
За творческия път на художника „лично и интимно“ говори Галя Герганова, главен уредник на галерията. Тя подчерта, че в картините на ученика на Теофан Сокеров става дума не просто за сезоните на времето, но и за човешките сезони, което прави картините въздействащи и дълбоки.

 Имаше и официални слова:
„Изповядвате, че природата за Вас е като божествена искрица. Пожелавам тази искра никога да не загасва, а да озарява още повече творчеството Ви, а чрез него и нас. Като изявен творец имаме съществен принос към културния живот на Ловеч, разнасяйки неговата слава като град на художници и оазис за изкуството. Творчество Ви е художествен мост, който свързва Ловеч с Априлци, а пейзажите от този маршрут греят във Вашите платна. И понеже картините могат да пътуват, тези пейзажи са обиколили вече много страни и континенти, разказвайки за красотата на българската природа.“
Това се казва в поздравителния адрес на кмета на града Корнелия Маринова. Адресът би поднесен от заместник-кмета Венцислав Христов, който откри изложбата и подчерта, че е стар приятел с художника и ги свързва дълго сътрудничество.
Сред гостите бе председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов. За събитието дойдоха още много почитатели и приятели на Тодор Тодоров от Ловеч и Априлци, където той живее и твори в по-голямата част от времето си.
Изложбата ще може да се види и през октомври.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.