Медийните атаки срещу ДГ „Слънце“ в Ловеч са политическа поръчка, маскирана като грижа за децата

Христина Христова

Медийните атаки срещу ДГ „Слънце“ в Ловеч не са грижа за децата, а политическа поръчка. Така предполага директорът на детската градина Христина Христова, защото в тях постоянно се споменава и заместник –кмет на Община Ловеч без да е ясно защо.


Група родителите инициират медийни сигнали за проблеми, но те са измислени и безпочвени, категорична е Христина Христова.

На два пъти през последните месеци в две медии излизат статии, които твърдят, че „децата се делят на напреднали и ненапреднали“, че директорката не зачита волята на родителите“, че „има размествания в групите по неясен за родителите метод“, че „промените ще доведат до емоционален стрес за децата“ и прочие.
Авторите на тези материали обаче никога не намират време да се срещнат и да цитират становището на самата директорка. Това е белег за непростим непрофесионализъм и поражда съмнения за поръчкова журналистика.
В същото време други медии намериха време да се срещнат с ръководството на „Слънце“ и погледнат обективно на случващото се.
Всеки, който е говорил по тези въпроси с Христина Христова, директор на „Слънце“ с 24 годишен стаж, би се убедил, че такъв проблем е абсурдно да съществува в ръководената от нея детска градина. Ето какво отговори тя на нашите въпроси:
Откъде дойде твърдението, че децата тук се делят „на напреднали и ненапреднали“?
– Това категорично не са мои думи. Аз никога не съм си позволявали да деля децата по какъвто и да е белег. Тези думи най-вероятно са на този родител, който организира публикации и разни подписки. Защото публикациите са от името на някакви родители, но без конкретни имена. Цитират само моето име и на заместник-кмета на общината. Което ме навежда на мисълта, че тука не става въпрос за грижа към малките. Впрочем, децата в тази възраст са адаптивни, бързо създават приятелства, пък и това е една от целите на детската градина – лесната адаптация. Искаме да научим да са толерантни, да приемат и различните другарчета. Не мога да се съглася с твърдението, че дете може да бъде стресирано или травмирано от това, че ще играе с други деца. В тези публикации водеща е не грижата за децата, а политическата задача.
В последно публикувания материал се долавя желанието на някои родители към техните деца да има по-специално отношение. Това така ли е?
– Това няма как да се случи, защото всички деца са с равни права. Има правила, утвърдени от Общинския съвет за прием на децата, има наредба, която определя организацията на работата. Групите се формират на базата на подадените заявление и на базата на посочени критерии за прием. Ако подадените заявления са повече от местата в детската градина, се прилагат тези критерии. Това е разписано в наредбата.
Колко години едно дете прекарва в детската градина?
– Ако идва в първа група и родителите пожелаят да остане чак до подготвителна група – детето остава четири години.
За тези четири години колко пъти е нормално да се мести от група в група?
– Местенето не е практика. То се приема в една група и може да остане там, ако няма други причини. Обаче се случва семейства да се местят от един квартал в друг, от един град в друг, или в друга държава. Тогава освободените места се заявяват в общината и се заемат с други деца по определения ред.
Може ли да се каже, че в „Слънце“ има по-голяма мобилност на деца, от колкото в другите детски градини?
– Има определено движение, но в рамките на нормалното. През годината тук идват деца от други детски градини, други малчугани напускат. Преди дни семейство от Габрово дойде да живее в Ловеч и детето от септември е при нас. Хората, които повдигат въпроса за стреса, са една много малка група родители. Те са вечно недоволни и искат всички техни желания да се изпълняват. Ние, разбира се, отчитаме всички желания, но в крайна сметка има закон, правила, наредба, по които се работи. Ако има възможност, ако желанията не противоречат на правилата, няма проблем да се изпълнят тези желания. Ако в групата се съберат повече деца, тогава се появяват претенции от някои родители. Това не е много коректно, защото по този начин обиждаме учителите. А колективът тук е от изградени професионалисти, учители със сериозен трудов стаж между 25 и 30 години, хора отговорни. В която и група да се намира едно дете, за него се полагат качествени грижи. Вярно е, че има известно текучество в персонала, но то е по обективни причини – някои колеги излизат в пенсия и идват млади специалисти. Това също е естествен процес. В една от въпросните статии ни обвиняват, че учителка е излязла по майчинство. Ами, да…това е нейно право!
Колко жалби срещу премествания на деца имате?
– Няма никакви жалби. Визират там една проверка от 2014-15 г. от предишното ръководство на общината. Проверката завърши без констатирани нарушения. Сегашното недоволство е само в две медии. На практика имаме един-двама родители, който помолиха да преместят дете в друга детска градина, защото това им беше по-удобно. Но пак казвам, че е недопустимо да се вкарва детската градина в политически схеми и да се оказва политически натиск, прикрит като родителски. Грозно е за тази цел да се ползват децата. Искам ясно да кажа още нещо – аз никога не съм била член на политическа партия и не съм допускала в детската градина да ми влияят политически пристрастия. Много години преди моят съпруг да бъде заместник- кмет в общината, аз съм директор на детска градина. През всичкото това време никога не съм се съобразявали с нищо друго, освен със закона. За което съм благодарна на моите работодатели. За мене това сега е откровена политическа атака, а не загриженост към децата.
(Интервю на НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.