Николай Нанков: С АМ „Хемус” сме изключително напреднали

С приходите от ТОЛ системата ще реализираме и изграждането на АМ „Хемус”, като там разчитаме и на държавния бюджет. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, по повод обявяването на обществената поръчка за тунел „Железница“ на 1 септември.

Същевременно се навършват 100 дни от встъпването му в длъжността и по този повод той даде обширно интервю пред vestnikstroitel.bg. Ето какво споделя министърът, роден в Априлци, за нашия регион.
„С АМ „Хемус” сме изключително напреднали. Работи се по участък от 9 км, за който има подписан договор преди двадесетина дни. Има 6 месеца срок за проектиране, паралелно вървят и отчуждителните процедури. В началото на следващата година ще стартираме строителството, което също ще съкратим като срокове. След две години трябва да имаме готово направлението от Ябланица до разклона за Тетевен.
Междувременно проектираме отсечката от магистрала „Хемус“ до разклона за Ловеч и Плевен. Там догодина възлагаме строителството, отново на три етапа. До ноември ще възложим проектирането на трасето от разклона за Ловеч и Плевен до Велико Търново, пак на три фази. На изток от пътен възел „Белокопитово” до Буховци са 16,2 км, за които имаме избран изпълнител. Процедурата в момента е в Комисията за защита на конкуренцията, но ние ще поискаме предварително изпълнение и ще стартираме и тези 16,2 км.
АМ „Хемус” е не само приоритет. Поели сме ангажимент до края на мандата да завършим минимум 75 км. Отделно ще започнем още 50 км в посока Велико Търново. Прогнозата ни в най-лошия случай е магистралата да бъде завършена в пълен обем до 2024 г.“
Министър Николай Нанков оценява, че за изминалите 100 дни са постигнали добри резултати. И казва:
„100 дни са малко, но и много. Екипът ми е съставен от амбициозни хора и ни се искаше да свършим възможно най-много работа. На първо място очертахме нашите приоритети за следващите 4 години. Те обхващат целия инвестиционен процес, пътния сектор и всички други ресори, за които отговаря министерството.
Най-важните цели, разбира се, са в пътния сектор, като започнем от определянето на ТОЛ таксите и бързото въвеждане на системата. Това са двете основни стъпки, които трябва да извървим след обявяването на процедурата за избор на изпълнител, която се забави повече от година и половина.“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.