Ловешкото „Олово“ на Международен театрален фестивал в Босна и Херцеговина

Ловешката театрална постановка „Олово“ на Ана Батова ще вземе участие на Международния театрален фестивал в Тузла (Босна и Херцеговина) на 31август, съобщи младата режисьорка.  Международното участие  е особено важно за театъра в Ловеч, който скоро не се е представял зад граница. Имаме шанс наесен за участие и в други международни изяви, споделя Ана Батова.

В 17. Международен театрален фестивал „Театър без граница“ („Позориште без граница“) участват трупи от Балканите – това са театри от Сърбия, Косово, Хърватска, България и Босна.

Премиерата на „Олово“ в Ловеч бе на 8 февруари т. г. Обществена криза е травмирала дълбоко героите в тази история на скрити самоличности и жестоща борба за надмощие. Болничната обстановка само подчертава общата диагноза, в която смъртта е един желан изход.

В спектакъла участват Ивайло Драгиев, Петър Стойчев , Слава Георгиева и Златина Никифорова. Пиесата на македонския автор Венко Андоновски е преведена от Ана Батева, сценографията и костюмите са на Мартина Варийска, а музиката е на Стефан Здравески.

Град Тузла е културен, спортен и образователен център на Североизточна Босна и Херцеговина, разположен в подножието на планината Майевице. Известен е с неговата химическа и автомобилна индустрия. Познат е и с големите залежи на каменна сол, откъдето произлиза и името му.

Миналата година в “Позориште без граница 2016” в „Драфт театър“ на Тузла участваха шест постановки – три от Босна и Херцеговина и по една  от Хърватска, Сърбия и Черна Гора. Директор на фестивала е режисьорът Драган Тешич.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.