Памет за Освобождението на Ловеч в графики и книги

Има дати в историята ни, които губят обикновения си календарен смисъл, но остават паметни и величави през вековете. Такава дата за ловчалии е 22 август 1877 г. Руско-турската война от 1877–1878 г. и Освобождението на България от османско владичество влизат в аналите на световната история като едни от най-значителните събития през втората половина на ХІХ в.


Бойните действия приключват за по-малко от година. България е освободена, Румъния, Сърбия и Черна гора получават самостоятелност. Освободени са и част от Грузия и Западна Армения. Ликвидирана е османската власт в Босна и Херцеговина. С освобождението ни от робското иго е осъществена мечтата на плеяда велики възрожденци и революционери за българска свобода и независимост. Най-сетне макар и не в етнически граници е възстановена българската държавност и въпреки жертвите възтържествува една човешка правда, възкръсва от пепелищата и жестокостите една нация.

Виртуалната изложба на Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев” показва образно хроника на основните моменти от войната. Рисунките на акредитираните към армиите чуждестранни художници и кореспонденти са не по-малко красноречиви за подвига на воините, участници във военните действия. Много изследвания, посветени на войната, също се илюстрират с рисунки и гравюри. Сред тях са книгите: Франц Любояцки Илюстрована хроника на Руско-турската война 1877 (Дрезден, 1878); Амеде льо Фер История на войната в Ориента (Париж, 1878); М. Хозиър Руско-турската война. История на Източния въпрос. Т. 1 (Лондон, след 1878); Виктор фон Щранк Илюстрована хроника на Руско-турската война 1876–1878 (Лайпциг, 1878) и др. Европа добива визуална представа не само за военните действия и за трънливия път на победата, но и за бита на българина, за облика на градове и села, за природата на Балканите, която очарова всеки с уникалността си.

Изображенията се съхраняват в богатата колекция от книги, карти и атласи, притежание на отдел „Краезнание” при Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев”.

https://osvobojdenielovech.wixsite.com/osvobojdenietolovech -виртуалната витрина може да бъде видяна на сайта на Регионална библиотека и в профила и във фейсбук

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.