Проект за близо 7 млн. лева стартира в Ловеч

Проектът „Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централна градска част и рехабилитация на пл. „Тодор Кирков“, гр. Ловеч“ за близо 7 млн. лв. е изключително важен за града, защото предвижда рехабилитация на основната пешеходна и туристическата ос, свързваща съвременното градско ядро с възрожденската част на града. С подписването на договора с изпълнителя се даде реален ход на същинската работа.

Договорът бе подписан между кметът Корнелия Маринова и изпълнителният директор на „Трейс Груп Холд“ АД Мирослав Манолов. На събитието присъстваше и областният управител Георги Терзийски.

Основната цел е подобряване на условията за живот и работа в Ловеч, повишаване на неговата привлекателност като туристическа дестинация и осигуряване на достъпна архитектурна среда и услуги.

Пешеходната зона с прилежащите й площадни пространства и естественото й продължение в старата част на града с площад „Тодор Кирков“ е с площ от около 50 дка. Тя е изградена през далечната 1986 г. и освен някои козметични и частични ремонти нищо не е променяно. Лошо е състоянието на настилките в пешеходната зона и има необходимостта от обновяване на елементите на градското обзавеждане, както и да се направи ревизия на зелената система и създаване на един нов и съвременен облик на Ловеч.

Проектът е изработен в резултат на редица обществени обсъждания през 2015 г. В инвестиционния проект намериха отражение всички мнения и становища на архитекти, инженери, строители и граждани – участвали в обсъжданията. Инвестиционният проект е одобрен през септември 2015 г. Той е дело на арх. Емилия Христова и арх. Сергей Денчев.

Проектното предложение е подадено юли 2016 г. и през юли 2017 г., започва строителните работи за реализация му.

Процесът от избор на решения, инвестиционното проектиране, кандидатстването за получаване на БФП, провеждане на обществените поръчки за избор на изпълнители и започване на СМР е дълъг, но вече е почти извървян.

Стойността на Договора за безвъзмездна финансова помощ (ДБФП)  е 6 943 866,12 лв.,

от тях Европейско финансиране – 5 850 908,06лв.,

Национално съфинансиране е 1 032 513,19лв.

Съфинансирането от Общината е 60 444,87лв.

За извършване на СМР по проектна стойност – 6 666 991,33 лв.

за ОП 1 – 5 375 880,49 лв.

за ОП 2 – 1 291 110,84 лв. (Вароша).

За изпълнение на СМР за пешеходната част от ул. „Търговска“ – от Покрит мост до ул. „Ал. Стамболийски“, градска градина и пл. „Екзарх Йосиф I“, пл. „Г.М.Димитров“ и комплекс „Космос“ е избран „ТРЕЙС ГРУП ХОЛД“ АД гр.София с цена от 4 205 731,25 лв.

Продължителност на СМР е 13 месеца, считано от датата на откриване на строителната площадка. Строителен надзор с инвеститорски функции ще осъществява „Стройнорм“ ЕООД гр.София. Цената на сключения с тях договор е 43 200 лв., при цена в бюджета на проекта 83 372,72лв.

За Подобект 3 ( кв. „Вароша“), който ще запази своя облик, все още не е избран изпълнител поради  процедура на обжалване. Тук срокът за изпълнение е 7 месеца.

 

Церемония по първа копка бе направена на 28.07. 2017 г. на новия проект за рехабилитация и изграждане на нови пространствени решения в централна градска част на Ловеч и рехабилитация на пл. „Тодор Кирков“. В ритуала участваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, изпълнителният директор на „Трейс Груп Холд“ АД Мирослав Манолов и заместник-областния управител Бойко Пъдарски.

Преди това Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет и поръси със светена вода участниците и багера, който бе докаран за първата копка. Нека това начинание да прилича много нови хора, които да идват в Ловеч и да видят новия храм, каза владиката.

Кметът Корнелия Маринова разля част от шампанско над копката, след което подари цялата бутилка на багериста, с което предизвика аплодисментите от присъстващите граждани. „С Бога напред да осъществим този проект, разчитам и на Вашата помощ, уважаеми съграждани!“, обърна се тя към множеството.

Кметът подчерта още, че ще се изградят нови 600 кв. метра зелени площи в централната част и няма да бъдат засегнати съществуващите дървета, а ще бъдат засадени нови.

„Оставам с надеждата за добро партньорство, очаквам строителят да изпълни качествено и в срок заложеното в инвестиционния проект и гражданите и гостите на Ловеч да се радват на обновената и рехабилитирана градска среда“, каза още кметът Корнелия Маринова.

„Благодаря на Община Ловеч, че организира една честна и обективна процедура по европейски критерии. Доказателството е, че няма обжалвания въпреки много кандидати. В аванс се извинявам за временните неудобства, които ще настъпят със строителните работи“, каза изпълнителният директор на „Трейс Груп Холд“ АД Мирослав Манолов.

По-рано днес на встъпителна пресконференция в Община Ловеч беше подробно представен проектът от неговия ръководител инж. Николай Стоянов.

Дейностите по проекта включват организация и управление на проекта, подготовка на документацията, провеждане на процедури по ЗОП и сключване на договори, изпълнение на строителни и монтажни работи, строителен и авторски надзор, публичност на проекта, въвеждане на подобекти в експлоатация, извършване на независим финансов одит. Ще бъде демонтирана площ от 27 133 кв. м. стара настилка и поставена нова настилка от гранитни плочи, червени павета, бетонови павета в цвят кафяв, охра, сив и антрацит, бетонови плочи – охра, бежов, сив и меланж. Два фонтана ще се правят – ще има ремонт на стария фонтан пред театъра и нов фонтан пред пощата. Включен е ремонт на пасажното пространство в комплекс „Космос“, което от години тревожи гражданите.

Сред основни обекти в Инвестиционната програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие са включени и обектите:

ДГ „Зора“, ДЯ „Шарено петле“, СОУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Васил Левски“, Административната сграда на РУ „Полиция“ и сградата на Младежки дом.

Чрез реализацията на проекти по различни инвестиционни приоритети на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 с включени обекти, ситуирани в публичната зона, ще постигнем интегрираност на инвестициите и синергичен ефект от тяхното изпълнение.

През втората половина на август ще стартира и СМР за осем обекта от общинската образователна инфраструктура и реконструкцията на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. Д-р Димитър Димов“, която от юни 2017 г. е със статут на национално училище.

Проектното предложение за изграждането на социалните жилища в кв. „Гозница“ е преминало през оценката на Междинното звено и се чака решението на УО на ОП „Региони в растеж“ за одобряване на финасирането и сключване на договор.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.