Честваха 90 години НЧ “Светлина –1927 г.” и празник на село Лисец

Още едно читалище се нареди в поредицата чествания на своята 90-годишнина – НЧ “Светлина –1927 г.” в село Лисец, община Ловеч. В петък вечерта пред читалището се събраха много жители и гости, за да отбележат този почти вековен юбилей. Получи се истински голям празник – с много хора, включително младежи и деца, с богата художествена програма.


Това е двоен празник – освен читалището, селото също има празник. На 2 август за 22-ри път Лисец празнува своя ден, бе отбелязано от водещата в началото на тържеството. По този повод кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към хората в залата:
„За мен е изключително удоволствие да съм част от Вашето събитие. Не се съмнявам, че причината за този богат културен живот, който кипи тук, се крие в родолюбието, както и във вярата в Бог. Нека светлината, която носите в името на читалището, да продължава да искри, да огрява дни, да обогатява вашите сърца. Бъдете здрави! Честит празник на читалището и на селото!“
След това секретарят на читалището Светлана Гергинова прочете и поздравителния адрес на Община Ловеч. В него се казва:
„Поздравявам днешното читалищно настоятелство за богатата и разнородна дейност. Читалището има магията да привлича и увлича млади и стари в света на културата и просветата. То създава контакти с близки и далечни приятели, което, няма съмнение,
ще видим и във Вашия празничен концерт. Община Ловеч ще продължи тази културна политика, за да опазва и развива както нашето наследство, така и да помага на младите таланти.“
Цветя и знамето на Община Ловеч допълваха подаръците.
Сред гостите бяха още ловчанският митрополит Гавриил, заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, общинските съветници Йовка Тодорова и Георги Карамишев. Тържеството започна с молитва, водена от владиката. В ритуала участваха и децата от Лятното училище по православно вероучение, което се организира в Лисец. След това владиката подари на децата книгата за житие на преподобната Параскева-Петка.
Поздравителни адреси за юбилярното читалище имаше от Министерството на културата – Дирекция с директор доц. д-р Венцислав Велев, както и от читалищата в Йоглав и Горан.
Председателят на читалището Ненчо Колев награди с грамоти най-изявените в последно време самодейци. Това са общо 11 души – Стефан Иванов, Георги Карамишев, Младен Митков, Ива Илиева, Калина Праскова, Петя Карагьозова, Петко Вълчев, Георги Георгиев, Мая Миновска и Стефка Стоянова, като грамота имаше и за самия председател.
Юбилейният концерт продължи над два часа. Участваха местната танцова формация „Слънце“, Детската балетна формация „Moonlight“ и други. В програмата участваха и гост-изпълнителите от Слатина, Йоглав, солистката Симона Стефанова, Пламен Денев и още много други.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.