Читалището в Чавдарци отбеляза 90 години дейност

90-годишен юбилей отбеляза в събота Народно читалище “Просвета –1927 г.” в село Чавдарци, Община Ловеч. От рано сутринта Духовият оркестър вдигна настроението и събра малки и големи на площада.

„Вашето читалище вече 90 години продължава да е сред стожерите на духовния живот, показва, колко са били прозорливи неговите основатели. Затова нека отдадем дължимата почит и благодарност на първите читалищни дейци. Поздравявам днешното читалищно настоятелство за богатата и разнородна дейност, която привлича и увлича млади и стари в света на културата и просветата. Вие сте важен фактор, който утвърждава културната политика на общината, а тя има за цел да опазва, представя и развива нашето наследство, както и да помага на младите таланти.“

Това се казва в поздравителния адрес на Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч. Адресът, заедно с красиво цвете в саксия, бяха връчени на секретаря Невянка Георгиева от заместник-кмета на Община Ловеч Даниел Колев.

Празникът започна с водосвет за здраве и благополучие, а после присъстващите изслушаха в салона доклад за историята на читалището, изнесен от председателя на читалището Ценка Митева. Особена почит бе изразена към заслужилите самодейци, които са изградили успешни състави. Поздравителни адреси имаше и от читалищата в Умаревци и Кърпачево.

За празника беше изнесена художествена програма от местни и гостуващи самодейци, която продължи над час и половина.

Читалището в Чавдарци се отличава с богата база и разнообразна дейност. То притежава салон със 150 места, библиотека с близо 6000 тома, информационен център с пет компютъра, интернет връзка, мултифункционално устройство и аудио система.

Самодейците участват във вокална група, танцови състави за народни и модерни танци и др.

Читалището участва в редица проекти и конкурси, включително по „Глобални библиотеки – България“. Обновени са народните носии за съставите, закупена е нова озвучителна апаратура, извършени са ремонтни дейности на сцена в читалищен салон.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.