Демонстрация на рисуване чрез техниката „Ебру“ в Стара градска баня „Дели Хамам“ в Ловеч

На 14,15 и 16 юли в Стара градска баня „Дели Хамам“ в Ловеч ще се извърши демонстрация за рисуване чрез техниката „Ебру“.
Така посетителите в петък, събота и неделя могат да се насладят на демонстрация на рисуване върху вода чрез техниката „Ебру“.


Тя ще бъде представена от Антоанета Бебенова от София. Дамата е интериорен дизайнер, занимава се с приложно изкуство.
Ебру, или на японски „Суминагаши“, е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа. Тази техника е популярна от векове в източна и централна Азия, а също в ислямския свят.
В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисунъкът е неповторим.
Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти.
В миналото ебру е намирало място в много ограничени сфери. Отначало тази техника се е използвала за рисуване само върху хартия. Била прилагана предимно за декориране на листовете, които са служели за официална кореспонденция, за украса на страници и корици от Корана или поетични стихосбирки. Понякога се получавали много интересни и красиви мотиви, използвани и като картини.
Впоследствие като повърхности за отпечатване започнали да се използват платове, предимно коприна, и глина.
Днес има доста по-широка употреба. Използва се за украса на стените в домовете, на бюра, понякога даже и по възглавници и завивки на легла. Украса, направена с техниката ебру, може да се види и върху керамични и порцеланови съдове, върху уникални поздравителни картички. Напоследък художниците в християнските страни прилагат това изкуство и за боядисване на великденски яйца.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.