„Хоро под Стратеш“ в Ловеч събра в събота над 300 танцьори от 14 клуба

Фолклорният празник „Хоро под Стратеш“ в Ловеч събра в събота над 300 танцьори от 14 клуба от десет селища в страната. Събитието започна с дефиле през централната част на

Ловеч. Шоуто се организира за шеста година от читалище „Зорница-2010 г. Нено Щрегарски“, с подкрепата на Община Ловеч.

Почетната награда „Нено Щрегарски“ от фолклорната изява „Хоро под Стратеш“ в Ловеч, носеща името на основателя на читалището, тази година бе връчена на клуб „Северняците“ от Плевен с ръководител Джейлян Демирев. Това стана на финала на празника, който се проведе на пл. „Тодор Кирков“.
Поздравителен адрес от името на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова прочете заместник-кметът Даниел Колев. В него се казва:
„Тази хубава традиция е причина в нашия град да се събират толкова много енергия и емоции, които привличат и публиката. Можем уверено да твърдим, че народните танци в Ловеч не престават да се извиват под Стратеш, а вашето хоро е най-голямото. И всеки, който се е хванал на това хоро, е приобщен трайно към народната музика и танца, а това значи и към България.“
Градът -домакин се представи с три клуба – „Ловеч“, „Фолклорци“ и „Хорце“. Имаше групи още от Айтос (за първи път), Бургас, Благоевград, Плевен, Угърчин, Ямбол, Монтана, селата Шипково и Драгомирово. Осезаемо липсваха обаче миналогодишните победители от „Еремия“ (София) с техните над 200 танцьори.
Близо три часа продължи празникът, като всеки клуб представи по две хора. На финала председателят на читалището-организатор Нели Читинова и секретарят Маргарита Дончева благодариха на участниците. В общото хора се включиха всички групи и танцьорите изпълниха площада, включиха се и зрителите.
Проявата няма конкурсен характер, всеки участник получава грамота от организаторите. Водещ на програмата бе Юлияна Близнакова.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.