Димитър Главчев в Ловеч: Поздравявам ви, че стимулирате изявите в изкуството и културата

„Вашият град може да се гордее със забележително културно наследство. Поздравявам ви затова, че днес стимулирате изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата.“
С тези думи председателят на Народното събрание Димитър Главчев се обърна към гражданите на Ловеч по време на церемонията днес по връчване на наградата „Ловешки меч“ за 2017 г. на площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“.


Димитър Главчев пристигна за празника след като взе участие в столичната церемония за 24 май. В Ловеч той припомни, че преди дни е подписал петиция за равнопоставено присъствие на кирилицата в дигиталната среда и за съхраняване на европейското културно наследство в неговото езиково разнообразие.
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова връчи
персоналната награда в областта на културата „Ловешки меч“ за 2017 г. на музиканта и композитор Камен Николов.
Той беше номиниран от Ловчанско читалище „Наука-1870 г.”, Общински духов оркестър и Младежки духов оркестър – Ловеч.
След това кметът Корнелия Маринова връчи и плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на културната институция с най-дълга история в града, свързана с израстването на всички таланти в Ловеч, а това е Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“ Плакета поеха Пенка Стаменова – секретар , и Стоян Георгиев – председател на читалището.
Празничната програма продължи с концерт на Народно читалище „Бяла Анаста 2016“. Въпреки лекия дъждец, десетки ловчалии наблюдаваха церемонията изпод специално разпънатите шатри. Сред официалните гости бяха народният представител Милко Недялков, Георги Терзийски – областен управител, Еленко Начев, началник на РУО, Венцислав Христов – зам.-кмет на Община Ловеч и други.

Кой е новият носител на „Ловешки меч 2017“?

Камен Венциславов Николов е роден на 6.04.1984 година в Ловеч. Средното си образование е завършил през 2003 година в Природо-математическа гимназия – Ловеч. От 2003 до 2007 година е студент и завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” със специалност „Педагогика на обучението по музика” и образователна степен бакалавър. От 2007 до 2009 година е студент и завършва Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, със специалност „Тонрежисура” и образователна степен магистър.
Камен Николов е един от талантливите и образовани млади хора, избрали след университета да живеят, работят и творят в Ловеч. От 2009 година работи като оркестрант перкусионист в Общински духов оркестър – Ловеч. Пише музика и аранжира.
Той има постижения на национално ниво, които остават встрани от вниманието на широката публика. Навярно защото не обича да изтъква своя талант.
Неговите песни се изпълняват от едни от знаковите за България поп-изпълнители, печелят награди на национални форуми. Сред тях са трета награда на Международен фестивал за поп и рок музика „София 2015“ с песента „Силна жена“ по текст на Иван Беловски. Изпълнява Петя Буюклиева. Награда за млад автор и утвърден изпълнител на Международен музикален фестивал „Златен кестен 2015“ – Петрич с песента „В очакване на лятото“ по текст на Георги Василев. Изпълнява Христо Кидиков.
Камен е автор на музиката и аранжимента на повечето нови песни в албума на Христо Кидиков – „Михаела“. Освен в забавния жанр, с удоволствие пише музиката и към постановки на Музикалния театър при Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.