Мъж от Ловеч и жена от Варна загинаха в мъгливия Балкан (обновено)

В мъгливия Балкан между хижите „Амбарица” и „Добрила” загина семейство ловчалии, съобщават медиите, без да се сочат имена. По-късно стана ясно, че не е точно така – загиналият е съпруг на д-р Геновева Стойкова ( кожен лекар в Ловеч), който е инжeнер по кадастър. Семейството има двама сина. Загиналата жена не е от Ловеч, а от Варна.

Според в. Марица (Пловдив), липсата на маркировка и информационни и указателни табели е причината трима туристи в събота да се изгубят в участъка, като двама от тях загиват. Това твърдели опитни планинари. В гъстата мъгла те са поели вместо към хижа „Добрила”, която е била само на час и половина път от „Амбарица”, към връх Малкия Купен.


„Дойдоха на Амбарица в петък вечерта, нямаше други хора, вечеряхме заедно, говорихме, много мили хора – не мога да повярвам на случилото се. В събота беше много лошо време, имаше гъста мъгла и те се чудеха дали да тръгнат, но решиха да опитат да стигнат до „Добрила“. Не знам защо мъжът толкова настояваше да тръгнат и защо не се върнаха“, споделя пред Т21 хижарката на „Амбарица“ Ема Гатева. Тя е последната, видяла живи двамата туристи. Тя добавя, че горе по билото, ако има вятър и мъгла, става много опасно, няма табели и е изключително трудно да се ориентира човек.
Инцидентът е станал на около 100-тина метра от пътеката в стръмен улей. Туристите са били много изтощени от броденето без посока в мъглата в продължение на часове.
Планински спасители са свалили към Сопот телата за загиналите мъж и жена.
Двамата загинали на около 55 години.  Семейството е обичало излетите в планината, понякога двамата, а понякога със сина им. Те правили излет до хижите „Амбарица” и „Добрила”.
В събота съпрузите от Ловеч пристигнали заедно със своя състудентка и близка семейна приятелка, която е от Варна. Тримата имали намерение да направят преход от „Амбарица” до „Добрила”. Скоро след като потеглили към „Добрила” обаче паднала гъста мъгла.
Поради липса на указателни и информационни табели тримата поели в грешна посока. Те са разбрали, че са объркали посоката . Съпрузите от Ловеч се обадили на сина си, за да съобщят, че имат проблем. През това време те продължили да се движат. Жената се подхлъзнала и паднала в улей на около 100 метра от пътеката. Съпругът и веднага се спуснал след нея. Той обаче си счупил крака. Вероятно е имал и други травми. Предполага се, че жената е починала на място, а той след това. След разговора с родителите си синът на ловчалиите веднага поел към Балкана. Той сам открил телата на родителите си.
Липсата на указателни и информационни табели по билото на Балкана наистина е сериозен проблем, потвърдиха хижари от Централна Стара планина. Има колове, но няма табели с надписи и ако човек се изгуби, няма как да се ориентира, особено в мъгла.
Десетки хора се губят всяка година, повечето имат късмет да се оправят. В този случай, ако по пътеката имаше нужните табели с информация, хората щяха да са живи и здрави, тъй като те са били само на час-час и половина от хижа „Добрила”, коментират планинари.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s