Николай Нанков поема едно от най-трудните министерства – строителното

Н. Нанков (в средата) на 30 април в Ловеч

За някои изненадващо, за други напълно закономерно, но е факт – депутатът от Ловешко Николай Нанков е новият министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е избиран три пъти като депутат от ГЕРБ, а във второто правителство на Бойко Борисов беше заместник на Лиляна Павлова в строителното министерство. Кариерата му тръгва като най-младият областен управител на Ловеч при правителството Борисов 1.


На 30 април Николай Нанков и колегите му депутати бяха на освещаването на храма в Ловеч, където пристигна и Бойко Борисов. Бъдещият премиер отказа да говори за политика, но явно рокадата в строителното министерство е била вече замислена.
Публично до вторник за поста беше спрягана Лиляна Павлова, но в сряда за шеф на МРРБ бе обявен официално Нанков. Единствената причина може да е възникналият скандал около магистрала „Марица“. След сигнал от БСП върви разследване на прокуратурата за строежа на магистралата от времето на Лиляна Павлова.
Той е роден 19 декември 1983 г. в Априлци, а по професия е регионалист. На сайта на ГЕРБ в кратката му автобиография пише, че е мениджър проекти, народен представител от 42-то Народно събрание, заместник-министър на регионалното развитие в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г. и областен управител на Ловеч 2009-2011 г.
Във втория кабинет на Борисов Нанков отговаряше за строителния надзор и подготовката на нормативните актове в строителното законодателство. Нанков е бакалавър по „География и геология“, има магистърска степен от СУ „Св. Климент Охридски“ по специалността „Регионално развитие и управление“. До определянето му за областен управител през август 2009 професионалната му биография е била свързана с разработването, ръководството и изпълнението на проекти, финансирани от Европейския съюз.
Николай Нанков нашумя в медиите с няколко показни акции като паленето на бракониерски рибарски мрежи и летенето над Ловеч с мотоделтапланер.
В момента на Нанков определено се падна едно от най-тежките министерства. Той трябва спешно да обяви нов търг за тунел Железница на магистрала Струма, който беше спрян от тежки нарушения и да направи проверки в Агенцията по пътна инфраструктура. При забавяне страната може да изгуби милиони левове от Европейския съюз за строежа на Железница. Най-вероятно сред първите задачи на Нанков ще е да се назначи ново ръководство на АПИ.
Другият ресор на младия Нанков е санирането. Програмата за саниране се изпълнява отново от МРРБ. Там също имаше обвинения, че санирането е правено на много по-високи цени.
Сред задълженията му ще е и да открива доста обекти – от АМ „Хемус“ до тунела под Шипка и пътя през Кресненското дефиле.

Калин Василев

Същевременно Калин Василев от Луковит ще заеме освободеното място в групата на ГЕРБ в парламента, както сочат резултатите от изборите.
Той е завършил средно образование в СОУ „Алеко Константинов“ в града. Висше образование завършва в Икономически университет Варна.- бакалавър. Магистър от Стопанска академия „Димитър А.Ценов“ – Свищов, специалност „Икономика на търговията”, със следдипломна квалификация от институт при УНСС – съдебно-счетоводни експертизи. Професионалният му път е като счетоводител в частния бизнес. Към настоящия момент собственик на счетоводна къща.
Председател е на Общинския съвет в Луковит мандат 2011-2015, втори мандат 2015 и към настоящия момента. Семеен с две деца.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s