Люляковите музикални вечери в Ловеч се откриват на 8 май

Eдно от основните събития на Културния календар на Община Ловеч през 2017 г. са „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2017“. Те ще бъдат открити на 8 май от 19.00 ч. в Драматичен театър – Ловеч.

Организаторите са подготвили за жителите и гостите на люляковия град четири вълнуващи музикални вечери.
В понеделник от 19 ч. в театъра гостува „Ромео и Жулиета и Полет към светлината“, балетен спектакъл на Държавна опера – Русе. Във вторник е мюзикълът за деца и възрастни „Аладин“, спектакъл на НМТ „Стефан Македонски“ – София. В сряда на сцената на Ловешката средновековна крепост (при лошо време в Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“) е „Да хвърлим операта в джаза“ – концерт на Милица Гладнишка и Михаил Йосифов – Секстет. В четвъртък
в театъра е „Шоуто трябва да продължи“ – концерт-спектакъл с хитове от най-популярните мюзикъли на НМТ „Стефан Македонски“ – София.

Люляковите музикални тържества водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално са се наричали „Люлякови празници“ и са се организирали като ежегоден събор-среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица“, а двадесет години по-късно се преименуват на „Люлякови музикални тържества“. Тяхното развитие и утвърждаване в културния живот на Ловеч, се свързва с имената на двама изтъкнати композитори – Любомир Пипков и Димитър Петков.
С годините авторитетът на „Люляковите музикални тържества“ расте, те придобиват нов облик и прерастват в тържества на българското музикално творчество. В града гостуват оперни театри, симфонични и камерни оркестри, хорове, състави и артисти от София и цялата страна. От 1963 г. люляковите празници носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на Любомир Пипков.
След дълго прекъсване, през 2014 г. празниците бяха възстановени с ново име – „Люлякови музикални вечери“. Идеята дойде от Драматичен театър – Ловеч и Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“, които кандидатстваха с проект за финансиране от Културния календар на Община Ловеч. Проектът бе включен в Календара, приет от Общински съвет – Ловеч, а Община Ловеч осигури финансовите средства за осъществяването му. Музикалните вечери се проведоха под Патронажа на Министерство на културата и предизвикаха огромен обществен интерес.
„Люлякови музикални вечери“ се превърнаха в едно от най-значимите културни събития през 2015 и 2016 година, организирани от Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ под патронажа на Министерство на културата.
Заедно с благодарността и аплодисментите на ловешката публика Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“ е удостоено с Грамота на Министерството на културата „За принос в развитието на читалищното дело в България“, която бе връчена на 12.03.2015 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s