Освещаването на катедралния храм в Ловеч събра елита на държавата

Освещаването на катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий“ днес в Ловеч събра елита на държавата, съобщи пресцентърът на общината.
Вече имам още една задача, която осъзнах по време на освещаването на новия катедрален храм – да работя с още по-голяма самоотверженост и още повече усилия, за да издигна нивото на нашия град до високото ниво, което почувствах в храма. Това каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова преди тържествения обяд в ресторант „Ловеч“ след освещаването на катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий“ днес, 30 април.


Тя припомни, че с построяването на този храм Ловеч се е наредил непосредствено след София, Варна, Видин – градовете с подобни храмове, и вече е сред големите, важни центровете на религиозната карта на България.
Кметът Корнелия Маринова връчи плакети – вимпел с образа на Братята равноапостоли Кирил и Методий на най-заслужилите лица за изграждане на катедралния храм. Сред тях са имената на бизнесмена Цоло Вутов, архимандрит Тимотей, Симеон Сакскобургготски, митрополит Георгий – Русия, митрополит Амвросий – Румъния, патриарх Неофит Първи и митрополит Гавриил.
Бойко Борисов и Валентин Златев, който не присъстваха на обяда, също получават вимпел.
„Ние от ГЕРБ така разбираме патриотизма – да се правят нови катедрали, нови манастири, нови църкви и всички ние, кой колкото има – малко или много, да даде за вярата и за това да се слави Господът“, каза по-рано пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Появата му на площада бе посрещната с аплодисменти от събралите се ловчалии.
Църковното събитие привлече в Ловеч трима бивши премиери – Симеон Сакскобургготски, Георги Близнашки и Бойко Борисов.
Тук бяха почти всички митрополитите от Светия синод, гости от съседни православни църкви, депутати от ловешка област, кметовете на Ловеч, Троян и Тетевен, областният управител на Ловеч Пенка Николова, председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов и други.
От името на президента Румен Радев бе прочетено приветствие и предоставен дар. Подаръци за храма направиха и останалите гости на празника.
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова подари икона на Светите апостоли Петър и Павел, наречени първовърховни, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на светата Църква Христова.
„Свидетели сме на изграждане на храма, свидетели до края на живота си ще сме и на този тържествен ден. Няма да бъдем докрай свидетели само на едно – на дългия, многовековен път на храма през времето“. С тези думи кметът Корнелия Маринова поднесе своя дар на митрополит Гавриил.
Светият синод награди за заслуги Ловчанския митрополит Гавриил с ордена на БПЦ „Св. св. Кирил и Методий“ (първа степен). Отличието бе връчено в храма лично от патриарх Неофит. Негово светейшество дари още енголпие (малка кръгла икона носена на гърди) с образа на Св. Климент Охридски, една икона на Света Богородица и един ценен напрестолен кръст, завещан от патриарх Максим.
Първата Света литургия в новата катедрала започна рано сутринта, тържеството завърши на обед. Атмосферата се допълваше от песнопенията на Патриаршеския катедрален хор с диригент доц. Димитър Димитров, брат на българския патриарх Неофит.
Изграждането на храма започна през 2005 г., строежът досега струва около 5 млн. лева. Застроената площ е 850 кв. м, сградата е висока 25 м. Вътре също е впечатляващо с изящните полилеи, изработени в Украйна и Русия. Стенописите са дело на зограф Владимир Аврамов от ВТУ, дърворезбованият иконостас е дело на смоленски майстори.
Има две нива – на приземния етаж е разположен храм „Въведение Богородично”. Църквата е оборудвана и с помещения, където ще има храмова библиотека, стая за неделно училище и други.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.