Отпуснаха 8000 лв. за ремонт на църквата „Успение Богородично“ в Ловеч

 

Църквата „Успение Богородично“ в град Ловеч е един от най-посещаваните туристически обекти в града. Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша”, близо до музея на Васил Левски и е недвижима културна ценност от национално значение. Храмът е действащ и в него се извършва редовно богослужение. Имотът е собственост на Ловчанска митрополия.


През последните години се забелязва силно усилване на влажността в храма. Това започна да оказва сериозно влияние върху старинните стенописи и те започват да се увреждат. Направеното обследване на специалисти от Община Ловеч показа необходимостта на първо време от изграждане на дренажи с цел отвеждане на водата дълбоко в земята, като по този начин ще се намали влажността във вътрешността на църквата. Отделно от това е необходима реставрация и консервация на покривната конструкция, увредените стенописи, както и на купола.
В тази връзка през февруари тази година бе изпратено искане за целево финансиране на горепосочените дейности до Дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет и до Министерство на културата. Към момента има отпуснати 8000 лв. от Дирекция „Вероизповедания“, които вече са преведени по сметката на Ловчанска митрополия. Те ще бъдат използвани за отстраняване на най-спешните проблеми по сградата.
Предстои кандидатстване и за целево финансово подпомагане на ремонта от МК съгласно техните Правила за избор на обекти и определяне на дейности за предоставяне на целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности.
Общата необходима сума за ремонтните дейности възлиза на 20500 лв. с ДДС

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s