Национален турнир по судоку ще се проведе в Ловеч на 22 април

Национален турнир по судоку ще се проведе в Ловеч на 22 април 2017 год. (събота) от 10 часа, съобщиха от Община Ловеч. По предварителен план събитието при хубаво време ще се състои на открито на площад „Екзарх Йосиф Първи“. Очакват се състезатели от няколко града от страната.

Както е известно, судоку е логически пъзел с прости правила, но с предизвикателни решения. Ловешкото домакинство е мотивирано от успехите на група деца от  ОУ „Васил Левски“ в Ловеч под ръководството на Борислав Илевски.

От октомври  м. г. децата се занимават организирано със судоку и логически задачи. Това е извънкласна форма по проекта на МОН „Твоят час“.

Отлично се представят четири деца от 5 А клас –  Стела Карамишева, Катерина Събевска, Илиян Василев и Дария Петрова.

От началото на тази календарна година  те взеха участие в онлайн  международните турнири „Гран При“. На всеки следващ турнир показват все по-добри резултати. На последния турнир, който се организира от Чехия, Стела Карамишева се класира на 199 място.

За деца това е доста висока позиция, защото в турнирите участват хиляди хора от цял свят и от всички възрасти.

Резултати от подобни турнири се публикуват на http://www.worldpuzzle.com .

Две от децата разказват за любовта си към числата

Заинтересувахме се как протичат упражненията на децата. В този понеделник на курс бяха само две, другите – заети с други занимания.

Стела Карамишева разказва, че още в трети клас проявила любопитство по време на гости към една книга със судоку и разпитала какво е това. Илиян Василев с малко помощ от баба успял да реши първото судоку и много му харесало.

„Това е интересно за мозъка – как бързо реагира и наглася числата. Аз обичам математиката“, сподели Илиян. Сега вече решава най-трудните и колкото са по-трудни, по му е интересно, допълва  той.

После ръководителят Борислав Илевски пояснява:

„Има един стандартен вариант судоку без условия и след това са всички останали –  това са много вариации, с всевъзможни  „изкривяванане“. Някои граничат с фантазията.  Има условия за това какви числа трябва да бъдат използвани.“

Децата решават судоку по скайп. За час и половина трябва да се решат около 14 броя судоку в този онлайн турнир.

Съществуват финали с лично присъстване на играчите (плей оф) – предстоят в град Бенгалур (Bangalore), Индия. Но ловешките таланти нямат възможност да пътуват до там.

Мечтата на Стела е да стане архитект или дизайнер.

Илиян пък иска да стана актьор, затова ходи на „Твоят час“ при актьорско майсторство. Иначе това са обикновени деца – играят на обичайните игри с топка, разходки… Само дето са факири с числата.

Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s